Startpagina Actueel

Nederland verbiedt nieuwe zonnepanelen op landbouwgrond

Vergunningen voor de aanleg van nieuwe zonneparken op landbouw- en natuurgronden zullen in Nederland vanaf 1 januari 2024 niet langer worden verleend. Dat melden de ontslagnemende ministers Hugo de Jonge en Rob Jetten in een brief aan de Nederlandse Tweede Kamer.

Leestijd : 2 min

Van alle opgewekte zonne-energie in Nederland komt ongeveer een vijfde van wat ze daar ‘zonneweides’ noemen: grote parken vol zonnepanelen op landbouwgrond. Daar wil de ontslagnemende regering vanaf omdat die teveel landbouw- en natuurgrond innemen.

Nieuwe voorkeursvolgorde

Er is in Nederland een nieuwe voorkeursvolgorde voor plaatsen waar zonne-energie mag worden opgewekt. Zonneparken op landbouw- en natuurgronden nemen volgens de Nederlandse ministers een te groot beslag op de schaarse ruimte. Enkel bij hoge uitzondering wordt daarvoor nog toestemming verleend. De ‘voorkeursvolgorde zon’ moet door de provincies juridisch vastgelegd worden in provinciale verordeningen.

In de nieuwe voorkeursvolgorde staan daken en gevels bovenaan, maar ook serres, industrieterreinen, stortplaatsen en de ruimte boven parkeerplaatsen worden gezien als voorkeurslocaties. De volgende in de rangschikking zijn ongebruikte terreinen in bebouwde gebieden en daarna komen ongebruikte terreinen in landelijk gebied.

Uitzonderingen

Op het verbod voor zonnepanelen op akkers en weiden gelden 2 uitzonderingen. Als het gaat om landbouwgronden die op termijn een andere bestemming krijgen, zoals een woonbestemming, kan eventueel toestemming worden verleend. Of als de aanleg ervan bijdraagt aan de vermindering van de congestie van het elektriciteitsnet.

Projecten voor Nederlandse zonneweides waarvan de participatietrajecten al in een vergevorderd stadium zijn en die niet (helemaal) conform de aangescherpte voorkeursvolgorde zon zijn vormgegeven, kunnen alsnog gerealieerd worden.

FVDL

Lees ook in Actueel

Natuurorganisaties betogen tegen GGO-wetgeving aan Luxemburgplein

Akkerbouw Verschillende Belgische en Europese natuurorganisaties hebben op 7 april actiegevoerd aan het Europese Parlement in Brussel om verbetering in de GGO-wetgeving (genetisch gemodificeerde organismen) te bewerkstelligen. Actievoerende organisaties waren Nature & Progrès, Voedsel Anders, Greenpeace en andere belangenorganisaties.
Meer artikelen bekijken