VN-organisatie: vlees, eieren en melkproducten essentiële voeding
Vlees, melkproducten en eieren zijn cruciale bronnen van voedingsstoffen waar veel nood aan is. Ze kunnen niet gemakkelijk uit plantaardige voeding gepuurd worden, zo meldt de Voedsel- en landbouworganisatie (FAO), een agentschap van de Verenigde Naties (VN) dat honger uit de wereld wil helpen en 'voedselveiligheid' wil bewerkstelligingen.

Vooral tijdens cruciale levensfases zoals de zwangerschap en borstvoedingsperiode, de kindertijd, adolescentie en op oudere leeftijd spelen vlees, melkproducten en eieren een zeer belangrijke rol, zo blijkt uit een studie van de FAO. Ze reiken heel wal belangrijke voedingsstoffen aan zoals eiwitten, vetten en koolhydraten, maar ook zogenaamde micronutriënten (die in kleinere hoeveelheden nodig zijn, nvdr.) die moeilijker in de juiste hoeveelheid en met de juiste kwaliteit uit plantaardige voeding te halen zijn.
"Eiwitten van hoge kwaliteit, een resem essentiële vetzuren, ijzer, calcium, zink, selenium, vitamine B12, choline en 'bioactieve stoffen' zoals carnitine, creatine en taurine worden aangeleverd door dierlijke voeding en hebben belangrijke functies voor de gezondheid en ontwikkeling", klinkt het in een persbericht.
Daarbij merkt de FAO op dat ijzer en vitamine A de micronutriënten zijn waar het vaakst een tekort aan is bij kinderen en zwangere vrouwen. Wereldwijd hebben meer dan de helft van de kleuters (372 miljoen) en 1,2 miljard vrouwen in de leeftijd om kinderen te krijgen een gebrek aan minstens ijzer, vitamine A of zink. "Driekwart van deze kinderen leven in Zuid- en Oost-Azië, de Pacifische regio en sub-Saharaans Afrika."
De FAO onderzocht de bijdrage van voeding van dierlijke oorsprong aan een gezond eetpatroon voor een betere voeding en gezondheid. Daarvoor bekeek de FAO voor- en nadelen van de consumptie van dierlijke voedingsproducten op basis van gegevens van meer dan 500 studies en zowat 250 beleidsdocumenten.