Startpagina Akkerbouw

Bodemvocht als limiterende factor

De start van het nieuwe gras- en maïsseizoen laat niet lang meer op zich wachten. Zeker op een zandbodem met lage capillaire werking is het hierbij van primordiaal belang om het aanwezige bodemvocht na de winter zoveel mogelijk te behouden, zodat er geen of minder beroep moet worden gedaan op irrigatiewater. Op verschillende momenten in het voorjaar kan men dan ook de bodemvochtbeschikbaarheid wezenlijk verbeteren.

Binnen het project ‘Hou vocht in de bodem’ werd getracht om dit te bekomen door een aangepast bodembewerkingsplan in de maïsteelt: diep ploegen, ondiep ploegen en verscheidene vormen van een niet-kerende grondbewerking werden aangelegd en beproefd op duurzaamheid en klimaatrobuustheid. De proef werd aangelegd op een monocultuur silomaïsperceel (zand) met aanwezigheid van een grasachtige groenbedekker (rogge), waar plaatselijk een maaisnede van werd genomen.

Het grondvochtniveau werd gemonitord door...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Belgisch aardappelareaal stijgt opnieuw

Aardappelen Uit een landelijke enquête door de praktijkcentra blijkt dat zowel in Vlaanderen als in Wallonië het areaal consumptieaardappelen stijgt met 6 % of bijna 6.000 ha tot een totaal van ruim 106.000 ha.
Meer artikelen bekijken