Startpagina RULA

De juridische kant van een schadegeval in de landbouw

De landbouwsector zit vol gevaren. Zowel letterlijk als figuurlijk loert het gevaar om elke hoek. Hoewel voorkomen beter is dan genezen, is een goede kennis van het aansprakelijkheidsrecht ook een belangrijke meerwaarde voor een bedrijfsleider in de landbouwsector.

Het werken met dieren en grote machines, dikwijls in stresserende omstandigheden, maakt dat een ongeval gauw is gebeurd. Daarnaast kan een kleine fout grote schade veroorzaken door de verwerking van landbouwproducten in de voedselketen.

Contract of niet?

Het aansprakelijkheidsrecht valt in 2 grote blokken uiteen. Enerzijds zijn er de aansprakelijkheden die voortvloeien uit een contractuele wanprestatie en anderzijds...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in RULA

Correct beeld krijgen op aantal ongevallen in land- en tuinbouw is moeilijk

Actueel Meten is weten, zeker om nog meer en beter aan preventie te kunnen doen. Dat is echter geen gemakkelijke opdracht als het om ongevallen in de land- en tuinbouwsector gaat. Niet alle ongevallen worden correct aangegeven en geregistreerd en dan is er ook nog een verschil tussen werknemers en zelfstandigen. Fedris, het federaal agentschap voor beroepsrisico’s, maakt wel statistieken op. Naast federale aandacht besteedt ook Vlaanderen veel aandacht aan preventie.
Meer artikelen bekijken