Startpagina Actueel

Voedingsindustrie vindt niet alle terugroepingen wegens ethyleenoxide nodig

Niet elke terugroepactie in verband met resten van het gewasbeschermingsmiddel ethyleenoxide in voedingsproducten is noodzakelijk. Dat zegt Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie. Ze vraagt om de Europese aanpak te herbekijken.

Leestijd : 2 min

Het regent de laatste tijd terugroepacties in verband met een te hoog gehalte aan ethyleenoxide in onder meer ijsproducten en smeerkaas. Eerder deze week werden nog eens 5 terugroepacties aangekondigd, zo blijkt uit een overzicht op de website van het Voedselagentschap (FAVV). Dat brengt het totaal sinds begin juli op bijna 50.

Goede controle op voedselveiligheid, maar ...

Fevia benadrukt om te beginnen dat mensen niet meteen ongerust moeten zijn door de vele terugroepacties. Die tonen net aan dat de controle op voedselveiligheid in België en Europa werkt, klinkt het. “Eerder dan een reden tot ongerustheid zijn die terugroepingen een bevestiging dat Europa de hoogste standaarden ter wereld hanteert qua voedselveiligheid”, aldus Fevia-topman Bart Buysse in een persbericht.

Maar de federatie plaatst ook vraagtekens bij een deel van de terugroepingen. De producten moeten immers uit de rekken gehaald worden van zodra er ethyleenoxide wordt gedetecteerd in één ingrediënt ervan, ook als er in het eindproduct geen enkel spoor meer van is. “In dat geval is er duidelijk geen gevaar voor de volksgezondheid. Is zo'n aanpak nog te verantwoorden gezien het voedselverlies en de enorme kosten die ermee gepaard gaan?”, vraagt Fevia zich af.

Aanpak herbekijken

De federatie roept daarom op om de Europese aanpak te herbekijken. De voedingsbedrijven schatten dat de terugroepacties hen miljoenen euro's zullen kosten. “Voedingsbedrijven moeten zowel klanten als consumenten compenseren, producten zo duurzaam mogelijk vernietigen en de productie heropstarten met een verlies aan efficiëntie en met andere grondstoffen”, duidt Buysse. “In bepaalde gevallen dekt de verzekering deze kosten of kunnen bedrijven ze verhalen op leveranciers, maar zelfs dan blijft de impact groot. Bovendien houdt elke terugroeping ook een vorm van voedselverlies in.”

Ethyleenoxide is een desinfectiemiddel dat er onder meer voor kan zorgen dat producten niet gaan schimmelen. Het is in Europa niet toegelaten het product te gebruiken als gewasbeschermingsmiddel, maar in sommige andere landen mag dat wel nog. Bij gebruik in kleine hoeveelheden is ethyleenoxide niet meteen gevaarlijk. Maar bij langdurig gebruik en in grote hoeveelheden kan het product kankerverwekkend zijn, aldus het FAVV. Het spreekt van een ‘potentieel chronisch risico’.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken