Meer dan 40 terugroepacties wegens ethyleenoxide sinds begin juli
De lijst van voedingsmiddelen die worden teruggeroepen omdat ze te veel resten van het in Europa verboden gewasbeschermingsmiddel ethyleenoxide bevatten, wordt alsmaar langer.

Het is de voorbije maanden de ene terugroepactie na de andere, gaande van KIRI-smeerkaas tot sauzen van Bicky, tot ijs van heel wat merken. En de lijst wordt elke dag langer.
Consumenten wordt gevraagd de producten niet te consumeren en het product terug te brengen naar de winkel. Ethyleenoxide is een desinfectiemiddel dat er onder meer voor kan zorgen dat producten niet schimmelen. Het is in Europa niet toegelaten om het product te gebruiken als gewasbeschermingsmiddel, maar in sommige andere landen mag dat wel nog. De terugroepingen startten in 2020, nadat in loten sesamzaad die vanuit India waren ingevoerd, te veel resten van ethyleenoxide waren aangetroffen. Omdat sesamzaad meestal in kleine hoeveelheden verwerkt wordt in andere producten, volgden heel wat terugroepacties. Alleen al in 2020 werden 105 producten op basis van sesamzaad teruggeroepen, zo maakte het FAVV eerder bekend. Intussen zijn de controles op ethyleenoxide uitgebreid naar andere producten, zoals specerijen, granen en zaden. Dat leidt tot nieuwe terugroepacties. Sinds begin juli waren er al meer dan 40 dergelijke terugroepingen, zo blijkt uit een overzicht op de website van het FAVV. Ethyleenoxide is bij gebruik in kleine hoeveelheden niet meteen gevaarlijk. Maar bij langdurig gebruik en in grote hoeveelheden kan het product kankerverwekkend zijn, aldus het FAVV. Het spreekt van een ‘potentieel chronisch risico’. Dat betekent dat ‘er een risico voor de gezondheid kan zijn wanneer consumenten de niet-conforme producten op regelmatige basis en in grote hoeveelheden consumeren’. Meer informatie kun je vinden op de website van het FAVV. Belga/AV