In het advies onderlijnt de SALV de noodzaak van een gedegen bescherming van planten tegen de effecten van klimaatverandering op het vlak van ziektes, plagen en onkruiden. “Alle overheden moeten aan de slag om die uitdaging het hoofd te bieden, want vandaag is de impact al merkbaar op de Vlaamse velden”, stelt de SALV.
Betere coördinatie vereist
Op Vlaams niveau is onder meer een betere coördinatie vereist door de betrokken administratie- en onderzoeksinstellingen net als een inclusief en doelgericht innovatiebeleid als onderdeel van een veelsporige en onderbouwde Vlaamse adaptatiestrategie 2021-2030.
De adviesraad omschrijft verder kansen en uitdagingen bij de uitrol van 4 innovatieve landbouwpraktijken in de context van klimaatverandering. Precisielandbouw, veredeling en geïntegreerde gewasbescherming zijn beloftevolle invalshoeken van zo’n best-of-breedstrategie. “Ook agro-ecologische praktijken kunnen waardevol zijn om de uitdaging tegemoet te treden, met bijkomende baten voor de basismilieukwaliteit.”
Natuurpunt/BBL en BioForum onthielden zich bij dit advies. BV OECO onthield zich bij het innovatiespoor veredeling en genetica.
Klimaatadaptatiedialoog met betrokken stakeholders
In september organiseert de SALV een klimaatadaptatiedialoog met de betrokken overheidsadministraties en kennisinstellingen om de vertaalslag van aanbevelingen naar de praktijk te ondersteunen.