Startpagina Recht

Het nieuwe goederenrecht

Op 1 september 2021 treedt het nieuwe goederenrecht in werking. De wet van 4 februari 2020 voert immers een ‘Boek 3. Goederen’ in het nieuwe Burgerlijk Wetboek in. Hiermee heeft de wetgever heel wat wetgeving in verband met roerende en onroerende goederen samengebracht en gemoderniseerd. Heel wat van deze bepalingen zijn van belang voor de landbouwpraktijk. Daarom staan we er de komende weken uitvoerig bij stil.

Heel wat van de bepalingen in het goederenrecht stammen nog uit de periode van Napoleon en zijn daardoor aan modernisering toe. Zo zijn bijvoorbeeld het recht van opstal en het recht op erfpacht nauwelijks of niet meer gewijzigd sinds de inwerkingtreding ervan in 1825. Daar waar in de periode van de totstandkoming van het binnenkort oude Burgerlijk Wetboek de maatschappij nog in hoofdzaak een agrarische samenleving was, is dat op vandaag totaal niet meer het geval. Het nieuwe goederenrecht bracht om die reden heel wat wijzigingen aan die...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Recht

De maximale rentabiliteitsoppervlakten: Grenzen aan pachtopzeg voor eigen gebruik

Recht De opzeg voor eigen exploitatie of de exploitatie door een van de wettelijk voorziene familieleden is een van de meest gebruikte opzegmotieven uit de pachtwetgeving. Naast de vormvoorwaarden van de opzeg en de voorwaarden omtrent de aanstaande exploitant, kan ook de omvang van het bedrijf van de aanstaande exploitant voor wie de opzeg werd gegeven, roet in het eten gooien.
Meer artikelen bekijken