Mycoplasma bovis, een ongenode gast op tal van Belgische rundveebedrijven
Mycoplasma bovis is een bacterie die sinds de jaren 60 wereldwijd in opmars is. Ook België ontsnapt er niet aan: Veepeiler Rund en Arsia brachten namelijk aan het licht dat ongeveer een kwart van alle rundveebedrijven de voorbije jaren te maken kreeg met een mycoplasma-infectie. Het is dus zaak om mycoplasma snel te herkennen en, belangrijker nog, de kans op besmetting te verkleinen.

Zoals de naam laat vermoeden – bovis is namelijk Latijn voor ‘van het rund’ – valt de kiem Mycoplasma bovis vooral runderen aan. Soms wordt hij ook teruggevonden bij kleine herkauwers en andere dieren.
Ernstige economische gevolgen
De economische impact van mycoplasma-infecties is bijzonder zwaar, in die mate zelfs dat de Nieuw-Zeelandse overheid in 2018 een eradicatieplan van 880 miljoen NZ dollar...
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
Al abonnee of geregistreerd?
Log in of Activeer uw abonnement