Startpagina Klimaat

Landbouw: niet de belangrijkste boosdoener, wel een belangrijke schakel naar minder opwarming

Vaak wordt gezegd dat aan het klimaat werken door iedereen moet gebeuren. Zo wordt gewezen naar de landbouw, die voor 10% instaat van de totale Vlaamse uitstoot van broeikasgassen. Die moet worden verlaagd, maar anderzijds moet de landbouw zich ook aanpassen aan de reeds voelbare gevolgen van klimaatverandering. Het Expertisecentrum Landbouw en Klimaat binnen het Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek) zet in op effectieve klimaatmaatregelen voor de landbouw.

Dat de landbouw bijdraagt aan de klimaatopwarming is al enkele decennia geweten. Wereldwijd is de landbouw, bosbouw en landgebruik verantwoordelijk voor 24% van de broeikasgassen. Als het enkel om de landbouw gaat, dan is dat cijfer wereldwijd maar 12,5%. Op Vlaams niveau verschilt dat cijfer niet veel. Zo’n 10% van de Vlaamse broeikasgassen komt van de landbouw. “De landbouwer is dus zeker niet de grootste boosdoener als het om klimaatopwarming gaat”, geeft Els Lemeire, klimaatonderzoeker aan het ILVO, mee. “Energie, industrie en verkeer...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Klimaat

Afvalwater van 250.000 gebouwen ongezuiverd geloosd

Actueel Uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat zowat 250.000 gebouwen hun afvalwater ongezuiverd lozen. Dit afvalwater komt in beken en rivieren waar het een invloed heeft op de kwaliteit van het oppervlaktewater. Boerenbond roept daarom op tot een evaluatie van het MAP-meetnet zodat duidelijk is wie welke invloed heeft op de waterkwaliteit.
Meer artikelen bekijken