Startpagina Archief

Prijzenobservatorium

versterkt landbouw

Het federale regeerakkoord bouwt inzake landbouw in belangrijke mate verder op de ambities die in het Vlaams regeerakkoord zijn geformuleerd. Minister Brouns lichtte enkele thema’s toe.

Leestijd : 3 min

Volgens Vlaams landbouwminister Jo Brouns (cd&v) streeft de federale overheid, in samenwerking met de gewesten, onder meer naar een versterkt prijzenobservatorium. “Dit observatorium zal in samenwerking met andere bevoegde instanties, zoals de Belgische Mededingingsautoriteit en de economische inspectie, fungeren als een toegankelijke en laagdrempelige onafhankelijke instantie voor de spelers in de agrovoedingsketens.”

Zo stelde Brouns op de bijeenkomst van de commissie Landbouw in het Vlaams parlement op 12 februari als antwoord op vragen en bedenkingen van commissieleden Jeremie Vaneeckhout (Groen), Stefaan Sintobin (VB) en Mien Van Olmen (cd&v).

Betrouwbare informatie

Voor minister Brouns is het essentieel dat objectieve en betrouwbare informatie over de verschillende landbouwsectoren verzameld wordt. Dat vormt de kern van de opdracht van het prijzenobservatorium: analyseren en aantonen waar sectoren zich conjunctureel bevinden. Door een duidelijk beeld te schetsen van de economische situatie binnen de sectoren kunnen eerlijke en onderbouwde onderhandelingen worden gevoerd. Bovendien maakt dit het mogelijk om tijdig te identificeren wanneer een sector zich in een crisissituatie bevindt, zodat gerichte maatregelen kunnen worden overwogen.

Brouns zegt dat hij samenwerkt met de federale overheid en de FOD Economie om te komen tot transparantie over data-uitwisseling, die onder meer zorgt voor het vastleggen van de methodologie voor de berekeningen, met als doel de conjunctuur correct weer te geven. Deze gegevens worden onder meer verzameld uit het landbouwmonitoringnetwerk.

De federale regering zal maatregelen nemen om de marges en de positie van landbouwers binnen de keten te beschermen, zonder dat die maatregelen de werking van de hele keten zullen verstoren. De wet op oneerlijke handelspraktijken in de landbouw- en voedselvoorzieningsketen wordt geëvalueerd, met aandacht voor de lopende Europese evaluatie. Het doel is om binnen het Europese kader kleine en middelgrote leveranciers beter te beschermen tegen de machtspositie van de grote afnemers. De bescherming van landbouwers wordt versterkt door restrictieve bepalingen tussen voedingsbedrijven en landbouwers te verbieden, zoals contractuele verplichtingen die hen dwingen om op vaste tijdstippen te oogsten. Vorig jaar werd ook de lijst van de oneerlijke handelspraktijken uitgebreid en verduidelijkt, met onder meer een verbod op het verkopen met verlies.

Cyberveiligheid van infonetwerken

In zijn reactie op een vraag over bijkomende controles in de agrovoedingssector veronderstelt Brouns dat het ook over de cyberveiligheid van infonetwerken gaat van zowel overheden als ondernemingen. Dat heeft betrekking op de weerbaarheid van onze kritische infrastructuur tegen bedreigingen zoals natuurrampen of terrorisme. Het is naar zijn mening evident dat beide thema’s ook relevant zijn voor onze voedselketen.

Om de weerbaarheid van onze strategische sectoren te versterken, zal – zo begrijpt de minister – de inspectie instaan voor het uitvoeren van de opdrachten van dergelijke richtlijnen. Het gaat enerzijds om proactieve acties, zoals de bewustmaking en responsabilisering van bedrijfspersoneel, het identificeren van verantwoordelijkheden, netwerkbeveiliging, toegangsbeveiliging tot fysieke infrastructuur enzomeer en anderzijds om reactieve acties, zoals het uitvoeren van de continuïteitsplannen bij cyberaanvallen of kwaadwillige voedselcontaminatie, zodra zich een incident voordoet.

Geïntegreerde gewasbescherming

Op een vraag over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen maakte Brouns duidelijk dat hij er voorstander van is dat elk gewest een bijdrage levert. Op zijn voorstel heeft de Vlaamse regering de bijdrage rond het Vlaams actieplan goedgekeurd als een onderdeel van het nationale actieplan.

Binnen het Erkenningscomité voor de gewasbeschermingsmiddelen zijn de regio’s vertegenwoordigd. Indien noodzakelijk licht de Vlaamse vertegenwoordiging daar steeds het landbouwkundige belang toe van de aangevraagde producttoelatingen en dit in het kader van die geïntegreerde gewasbescherming. Er wordt ook gewezen op de noodzaak om op dat vlak een gelijk speelveld te bewaken binnen Europa.

Fons Jacobs

Actueel

Geïntegreerde ziektebestrijding in wintergranen

Granen De Vlaamse overheid organiseerde, in samenwerking met het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) en lokale verenigingen, naar het einde van de winter toe enkele graanavonden. Daarin werd een overzicht gegeven van de proefervaringen bij geïntegreerde ziektebestrijding in wintergranen in het vorige teeltseizoen.
Voir plus d'articles
Meest gelezen