
Wat heb je nodig?
Voor het deeg:
300 g bloem
150 ml water
2 el olijfolie
0,50 tl zout
Voor de topping:
0,25 savooikool
1 prei
100 g diepvrieserwten (ontdooid)
150 g zure room
100 g Flandrien Oud (geraspt)
peper
zout
2 el olijfolie
Voor de pesto:
50 g waterkers
30 g walnoten
30 g Flandrien Oud (geraspt)
1 teentje knoflook
4 el olijfolie
peper
zout
Hoe ga je te werk?
Maak de bodem:
Meng de bloem, water, olijfolie en zout in een kom tot een soepel deeg.
Voeg extra water toe als het te droog is. Kneed het deeg 5 minuten, wikkel in folie en laat rusten terwijl je de toppings bereidt.
Voor de groentjes:
Snijd de savooikool in fijne reepjes en de prei in ringen.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak de savooi en prei 7 minuten tot ze zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper.
Blancheer de erwtjes kort in kokend water en spoel af met koud water.
Maak de pesto:
Doe de waterkers, walnoten, Flandrien kaas, knoflook en olijfolie in een hakmolen of maatbeker en mix tot een gladde pesto. Breng op smaak met peper en zout.
En verder:
Verwarm de oven voor op 220°C.
Verdeel het deeg in twee porties en rol elk deel dun uit op bakpapier.
Bestrijk de bodems met een dunne laag zure room. Verdeel de savooi, prei, erwtjes en geraspte kaas gelijkmatig over de flammkuchen.
Leg de flammkuchen op een hete bakplaat of 12 minuten tot de randen krokant en goudbruin zijn.
Afwerking:
Haal de flammkuchen uit de oven en druppel de waterkerspesto eroverheen. Serveer direct, eventueel gegarneerd met wat extra verse waterkers. Meer lekkere recepten vind je op www.lekkervanbijons.be.