het Titicacameer, tussen Bolivia en Peru –
en werd van daaruit over vele landen verspreid.

Vanuit de plaats van waar hij afkomstig is, heeft de aardappel zich verspreid over de rest van Spanje, Portugal en Groot-Brittannië. Deze koninkrijken, die veel kolonies in hun bezit hadden, hebben de aardappel vervolgens verder vervoerd naar Noord-Amerika, Europa en Azië. “Vandaag de dag vinden we de aardappel in verscheidene delen van de wereld, op alle continenten. Hij wordt geteeld op meer dan 20 miljoen ha, in verschillende agro-ecologische omstandigheden”, zegt André Devaux.
Bovendien eten 1,3 miljard mensen het als basisvoedingsmiddel, wat overeenkomt met 30 kg/persoon/jaar. “Als we kijken naar de 4 belangrijkste voedingsgewassen, namelijk tarwe, maïs, rijst en aardappelen, komt de aardappel, met 258 miljoen ton (mt) op de derde plaats in termen van jaarlijkse wereldvoedselconsumptie, na rijst (630 mt) en tarwe (530 mt)”, voegt hij eraan toe.
Verbruik en verwerking
Vandaag de dag eet twee derde van de wereldbevolking aardappelen. Ongeveer 80% van de geproduceerde knollen wordt gebruikt als voeding voor de familie, vooral in ontwikkelingslanden.
In de zogenaamde ‘ontwikkelde’ landen ligt de verwerking van aardappelen boven de 40% (85% in België). “Toch neem de verwerking van aardappelen tot producten met een hoge toegevoegde waarde ook toe in zuidelijke landen”, verduidelijkt Devaux.
De opbrengst van aardappelen kan lager zijn dan 10 t/ha, maar kan ook meer dan 40 t/ha bedragen, afhankelijk van de regio's in de wereld. “In de regio waarvan de aardappel afkomstig is, varieert de productie tussen 10 en 20 t/ha, zoals ook in Rusland en in veel Aziatische landen. In Afrika hebben de meeste landen een productie van minder dan 10 t/ha of tussen 10 en 20 t/ha. Algerije en Zuid-Afrika produceren tussen 30 en 40 t/ha. Alleen de Europese Unie en de Verenigde Staten produceren gemakkelijk meer dan 40 t/ha”, besluit hij.