Startpagina Archief

Voeraanschuifrobots gedemonstreerd op EuroTier

Autonome, adaptieve landbouwsystemen zoals robots worden steeds belangrijker. Dat heeft ook de organisator van EuroTier, de DLG, goed begrepen. In dit kader demonstreerden ze op de beursvloer vorige editie al mestrobots, nu was het de beurt

aan voeraanschuivers.

Leestijd : 5 min

Robots worden belangrijker omdat de beschikbaarheid van arbeidskrachten in de landbouwsector afneemt en omdat veel nieuwe systemen met behulp van sensoren en regelelektronica reageren op veranderende omstandigheden tijdens het werk.

FarmRobotix

De demonstraties gingen door onder het nieuwe DLG-platform 'FarmRobotix'. Dit is er voor robotica, digitalisering, automatisering en AI in de landbouw. Het platform is gericht op boeren, fabrikanten, start-ups en technologieleveranciers. FarmRobotix biedt daarnaast vertegenwoordigers uit de wetenschap en het onderzoek, maar ook ontwikkelingsingenieurs en investeerders de mogelijkheid om te netwerken en om expertise over te dragen en innovatieve technologieën te verkennen. FarmRobotix richt zich op alle sectoren van de landbouw.

Tijdens deze editie van EuroTier konden bezoekers voeraanschuifrobots dagelijks live in actie zien aan een gesimuleerd voerhek met echt gemengd ruwvoer én hooi. Toelichting werd verzorgd in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de betreffende voerrobots. Een zevental fabrikanten waren aanwezig.

Geen eenheidsworst

Wie zich even verdiept in de materie ontdekt al snel de verschilpunten tussen de getoonde robots, het is hier duidelijk geen eenheidsworst. Zo was er een exemplaar dat als enige van de deelnemers een horizontale vijzel gebruikte om het voer aan te schuiven. Volgens de fabrikant zou deze techniek het voer niet verdichten, maar luchtig en vers houden. Dat argument wordt door een andere leveranciers die gebruikmaken van een roterende rok om het voer aan te schuiven, opgevangen door slimme sensoren mee te geven die de afstand tot het voerhek bewaken. Ligt er meer voer, dan wordt de afstand groter om het aangeschoven voer niet te verdichten.

Niet iedere fabrikant biedt de optie om de rok van de aanschuifrobot zowel links als rechts te laten draaien. Is deze mogelijkheid er wel, dan kan vermeden worden om de robot zinloze verplaatsingen te laten maken.

De robots kunnen tijdens het aanschuiven ook instaan voor ‘lokvoedering’. Hierbij is er bovenop de aanschuifrobot een kleine silo bevestigd die krachtvoerkorrels of mineralen bovenop het aangeschoven ruwvoer verdeelt en zo de koeien naar het voerhek lokt.

Andere interessante parameters om bij stil te staan is hoe de robot zijn route bepaalt op het boerenerf. Is dit via magneten die in het beton worden geplaatst, of via metaalstrips of ander type transponder?. Moet het werktraject eenmalig aangeleerd worden of niet? Een ander technisch aspect om bij stil te staan is het laadstation. Staat dit binnen of buiten de stal, hoe heeft men dit vormgegeven? Hoe goed kan de robot obstakels en hellingen nemen? Kan deze staldeuren openen en sluiten? Voornoemde vragen zijn zeker van toepassing bij de implementatie van een robot in bestaande gebouwen, maar zijn zeker ook nuttig om mee te nemen richting nieuwbouwprojecten.

De deelnemende robots aan de demonstraties op EuroTier lichten we hieronder kort toe.

Lely – Juno J2

Lely introduceerde de eerste generatie van de Lely Juno al in 2008. Met de Juno J2 presenteert Lely de volgende generatie van de automatische voerschuiver. De J2 heeft een totale breedte van 110 cm met een hoogte van 115 tot 155 cm en een lengte van 110 cm. Het gewicht bedraagt 620 kg.

Volgens Lely was het doel bij de ontwikkeling van de J2 om het onderhoudsgemak te optimaliseren en om de bedrijfskosten te verlagen. De robot is uitgerust met ultrasoonsensoren en magneetsensoren. De Lely Juno volgt de voerhekken ultrasoon aan beide zijden van de voergang. De Lely Juno blijft automatisch verder weg van het voerhek wanneer er veel voer wordt geregistreerd en beweegt dichterbij waar er minder voer is. Hij heeft geen draaicirkel, omdat hij ter plekke kan draaien. De Juno J2 kan ook buiten de stal rijden. Het is niet mogelijk om er krachtvoer mee te verstrekken.

Sveaverken – RoboPusher Nimbo

De Nimbo-voerschuiver van Sveaverken kan met behulp van visuele navigatietechnologie zelfstandig zijn weg vinden in de stal. De robot herkent obstakels met behulp van een 3D-camera. Volgens Sveaverken vermindert dit de hoeveelheid werk die nodig is om de voergang om te bouwen. Alleen magneten hoeven rond het laadstation en aan het einde/begin van de voergang te worden geïnstalleerd.

De totale breedte van de Nimbo is 108 cm in diameter. Hij is 112 cm hoog en weegt 420 kg (optioneel 520 kg). De snelheid van de robot kan ook in 3 fasen worden aangepast via een mobiele telefoon-app en radioverbinding. Er is geen voorziening voor krachtvoer.

CRD – Alim'Slim

De CRD-robot Alim'Slim is een volautomatische en autonome robot. Hij duwt het voer terug, zodat de dieren 24 uur per dag vers voer tot hun beschikking hebben. De boer kan de routes zelf rijden. Volgens CRD is hiervoor geen extra technicus nodig. De routes kunnen via het touchscreen display en de app worden geprogrammeerd. Het aantal routes is onbeperkt.

De robot werkt zowel binnen als buiten en kan hellingen tot 13 % aan. Hij wordt automatisch aangestuurd via een lasermappingsysteem.

Rovibec – Ranger

Met een snelheid van ongeveer 30 m per minuut is de Ranger van Rovibec de snelste van de gedemonstreerde automatische voerschuivers tijdens EuroTier. Hij beweegt met behulp van een in de grond ingebedde magneetstrip en duwt het voer terug naar de hekken. De robot past zich aan aan de beschikbare hoeveelheid voer.

De robot kan worden bediend met een mobiele telefoon en biedt verbinding met het wifinetwerk, zodat de bedrijfsstatus of gebeurtenisgeschiedenis op elk moment kunnen worden opgevraagd. Rovibec biedt verschillende modellen van de Ranger, afhankelijk van het aantal koeien in de stal.

Schauer – Faro

De Faro-voerschuiver van Schauer kan tijdens het rijden lokvoer afgeven. Dit wordt mogelijk gemaakt door een optimaal ontworpen krachtvoerverdeler, aldus Schauer. Ook is het mogelijk om het voer naar links en rechts te schuiven. Dit moet tijd en energie besparen en lege ritten voorkomen.

Het zelfreinigende mechanisme garandeert een hygiënisch voerproces. Voerresten kunnen tijdens het schuiven gemakkelijk ontsnappen door de schraperbalk automatisch te openen. De robot kan met behulp van een app worden gemanoeuvreerd. Bedrijfsstatus en loggegevens worden geregistreerd en kunnen op elk moment worden opgevraagd.

Wasserbauer - Butler Gold Pro

De Butler Gold Pro van Wasserbauer beschikt over een gepatenteerde horizontale vijzel die is ontworpen om het voer optimaal los te maken en te mengen. Een geïntegreerde reinigingsbalk zorgt ervoor dat er nauwelijks fijn materiaal op de vloer achterblijft. Een intelligent laadstation bepaalt of de Butler Gold moet worden opgeladen of niet. De Butler Gold Pro heeft een gewicht van 750 kg en oriënteert zich via magnetische pinnen in de vloer, zowel binnen als buiten de stal. Het apparaat is vanaf elke locatie toegankelijk, instellingen kunnen worden gemaakt en updates of automatische gegevensback-ups kunnen worden uitgevoerd via de verbinding met het wifinetwerk.

De sensortechnologie van de robot omvat verschillende functies: magneetsensoren, gyroscoop, mechanische aanraaksensoren en motorstroombewaking. Bovendien kan de voerschuiver worden uitgerust met een lokvoercontainer met maximaal 2 componenten. Zo kan hij de verschillende groepen dieren gericht (hoeveelheid, tijd...) voederen.

JOZ – Moov2.0

De MOOV 2.0 start zijn route bij het laadstation. Deze kan zich binnen of buiten de stal bevinden. De routes van de voerschuiverrobot worden door de gebruiker ingesteld. Er kan een onbeperkt aantal routes worden ingesteld. De voerschuiver kan links- en rechtsom draaien. Dit voorkomt lege ritten en laat de robot efficiënter werken. De MOOV 2.0 kan ook zijn aanschuifsysteem optillen om obstakels en hellingen te overwinnen. Met een snelheid van 12 m per minuut is de MOOV 2.0 volgens JOZ ook geschikt voor grotere stallen.

De MOOV 2.0 heeft een totale breedte van 128 cm, met een hoogte van 101,5 cm en een lengte van 128 cm. Het gewicht bedraagt 680 kg.

Tim Decoster

Actueel

Geïntegreerde ziektebestrijding in wintergranen

Granen De Vlaamse overheid organiseerde, in samenwerking met het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) en lokale verenigingen, naar het einde van de winter toe enkele graanavonden. Daarin werd een overzicht gegeven van de proefervaringen bij geïntegreerde ziektebestrijding in wintergranen in het vorige teeltseizoen.
Voir plus d'articles
Meest gelezen