is erg onzeker”

Strenge stikstofregels
Daarnaast weegt ook de opdracht rond stikstofreductie zwaar op de schouders van Hilde en Jan. “De integratoren willen hun productielijnen optimaal laten draaien en vragen kalveren. Uitbreiden zou ook voor veel kalverhouders een goede optie zijn om economisch rendabeler te kunnen werken. De stikstofregels verplichten ons echter om net minder dieren te gaan houden. Dan wordt het heel moeilijk om te overleven. De onzekerheid is enorm toegenomen, zelfs met een nieuwe vergunning.”
De PAS-lijst is voor de kalverhouderij immers beperkt tot één luchtwasser, die niet toepasbaar is op oude stallen. “Dat betekent dat je je oude stal moet afbreken en een nieuwe moet bouwen, maar die investering van meer dan een miljoen is enkel haalbaar als je ook meer dieren mag houden.”
Hele sector moet verantwoordelijkheid nemen
Ook dierenwelzijn en -gezondheid is een aandachtspunt, weet Hilde: “Men wil het dierenwelzijn verhogen door meer ruimte per kalf te voorzien, maar ook dat zal wegen op onze rendabiliteit. Blauwtong zorgt dan weer voor minder koeien, dus voor minder kalveren.”
Hilde hoopt dat integratoren en overheid een hand uitsteken naar de sector. “Mocht de overheid de stoppersvergoeding de moeite waard maken, zouden veel meer mensen hun bedrijf stopzetten en wordt de stikstofdoelstelling haalbaarder voor de blijvers. Ook voor de blijvers zou de overheid moeten bekijken of het een financieel haalbare kaart is. Er wordt vandaag geen rekening gehouden met de lopende investeringen die een nieuw bedrijf al heeft gedaan. Anderzijds hebben de integratoren de kalveren wel nodig. Je ziet dat sommige integratoren ervoor kiezen om zelf kalverbedrijven over te nemen of om hun kalveren elders te halen. Zo komen we natuurlijk niet dichter bij een oplossing.”