Startpagina Archief

Blijf de bewaring in

aardappelloodsen opvolgen

Ondertussen liggen de aardappelen ruim 1 tot 2 maanden in de schuur. Opvolging van het product in bewaring blijft noodzakelijk, zo meldt Viaverda. Zij raden aan om nu nog steeds te controleren op wondheling en rot.

Leestijd : 2 min

Zeker wanneer rotte knollen hun vocht afgeven aan omliggende knollen is er sprake van een bewaarrisico. Het onderzoekscentrum stelt vast dat in veel loodsen nog altijd moet doorgegaan worden met drogen. De situatie hangt natuurlijk mede af van wanneer er gerooid en ingeschuurd is en hoe droog of nat de partijen zijn binnengekomen. Warmeluchtkanonnen kunnen voor vele telers nu hun diensten bewijzen om drogende lucht te creëren.

Inkoelen

Aardappelloodsen waar de knollen droog en gezond zijn, mogen starten met inkoelen, voor zover dat nog niet gebeurd is. Viaverda hamert erop om traag in te koelen met een grootteorde van 1 °C per week. Een goede bakkleur wordt mede bewerkstelligd met een trage inkoeling.

Door de inkoeling mee te laten verlopen op het ritme van dalende nachtelijke temperaturen, kan er langer met buitenluchtkoeling gewerkt worden. Als er niet met buitenlucht kan gekoeld worden, is interne ventilatie aangewezen om het vrijkomende vocht uit de aardappelhoop te herverdelen.

Kiemremming

Aardappeltelers dienen hun bewaarplaatsen niet enkel te controleren op wondheling en vocht, maar ook op kieming. Viaverda geeft aan dat, door de eerder koele zomer, de aardappelen weinig stress kenden en er aanzienlijk maleïnehydrazide is toegediend tijdens de veldfase. Daarom verwacht het praktijkcentrum geen vroege kiemlust bij de late rassen. Vroege rassen zijn logischerwijze sneller in kiemen en hebben doorgaans geen bespuiting met maleïnehydrazide gekregen op het veld.

In een jong stadium kunnen aanwezige kiemen op aardappelknollen afgebrand worden met middelen op basis van sinaasappel- of muntolie. Preventief, om de aardappel in kiemrust te houden, moet dan weer 1,4 dimethylnaftaleen ingezet worden.

Kiemen worden niet vernietigd, maar hun voorkomen vertraagt door het natuurlijk planthormoon Ethyleen.

Op gepast moment

Viaverda adviseert om pas bij een lage bewaartemperatuur te starten met de kiemremming, om veel ventilatie-uren na de toepassing te voorkomen. Ze geven ook nog mee dat voor welk middel ook gekozen wordt, de aardappelen droog moeten zijn alvorens kiemremmers te vergassen/foggen.

Tim Decoster

Actueel

Voir plus d'articles
Meest gelezen