
Bijkomende verplichting voor erfgenamen of rechtsverkrijgenden
Sinds de invoering van het Vlaams Pachtdecreet werd aan de erfgenamen of rechtsverkrijgenden van de overleden verpachter wel de bijkomende verplichting opgelegd om binnen de 3 maanden na het overlijden van de verpachter de pachters daarvan op de hoogte te brengen. In die kennisgeving moeten de erfgenamen de pachter op de hoogte brengen van de verandering van verpachter. Als de nieuwe verpachter een natuurlijke persoon is, bijvoorbeeld doordat het wettelijk erfrecht speelde of doordat de overleden verpachter in zijn testament een natuurlijke persoon als erfgenaam aanduidde, moeten onder meer de voornaam, de achternaam en de woonplaats van de nieuwe verpachters worden vermeld. Is de nieuwe verpachter een vennootschap, bijvoorbeeld omdat een vennootschap testamentair werd begunstigd of omdat een vruchtgebruik door het overlijden eindigde, dan moet die kennisgeving onder meer de naam van de vennootschap, de maatschappelijke zetel en het ondernemingsnummer bevatten.
Op basis van deze informatie, die u op grond van art. 56 van het Vlaams Pachtdecreet moet krijgen, kunt u vervolgens aan de nieuwe verpachters kennisgeven van de pachtoverdracht die u zal doen.
Wat te doen bij gebrek aan kennisgeving?
Als de nieuwe eigenaren van het pachtgoed de verplichte kennisgeving doen, is er bijgevolg geen probleem. De vraag is echter wat u moet doen als er helemaal geen reactie komt van de nieuwe verpachters. Het Vlaams Pachtdecreet voorziet dan immers als enige sanctie dat de pachter zijn pachtprijs mag blijven voldoen als voorheen. Daarmee beschikt u natuurlijk niet over de nodige info om uw verpachters op de hoogte te brengen van de pachtoverdracht.
Contact met familie overleden verpachter Het lijkt in dat geval aangewezen om een van de familieleden van de overleden verpachter te contacteren en om hen te wijzen op de verplichte kennisgeving die de erfgenamen moeten doen op grond van art. 56 Vlaams Pachtdecreet. Deze verplichte kennisgeving van de verandering van verpachters is immers een nieuwigheid sinds 1 november 2023 en nog niet zo goed gekend onder eigenaren. U kan op die manier zelfs contact opnemen met familieleden waarvan u vermoedt dat ze geen erfgenaam zijn. Het belangrijkste is immers dat de familie van de overleden verpachter weet dat zij door het Vlaams Pachtdecreet verplicht zijn u in te lichten van de verandering van verpachter.
Professionele hulp inschakelen Wanneer u geen enkel contact heeft met de familie van de overleden verpachter, zal u professionele hulp moeten inschakelen. Via een gerechtsdeurwaarder of advocaat kan u proberen te weten te komen wie de kinderen zijn van uw overleden verpachter. Een advocaat of gerechtsdeurwaarder kan immers, binnen bepaalde wettelijke grenzen, opzoekingen laten doen in het rijksregister. Zelfs als de kinderen van de overleden verpachter de pachtgoederen niet geërfd zouden hebben, kunt u uw advocaat of gerechtsdeurwaarder hen wel laten wijzen op de verplichte kennisgeving uit art. 56 Vlaams Pachtdecreet. De kans is immers bijzonder groot dat zij minstens weten wie de pachtgoederen heeft geërfd.
Navraag bij kantoor rechtszekerheid Indien de opzoeking in het rijksregister geen resultaat oplevert, rest u nog een navraag bij het kantoor rechtszekerheid om daar te vernemen wie de erfgenamen zijn van de overleden verpachter. Deze informatie kan echter niet onmiddellijk worden bekomen. De overheid zal immers pas na de aangifte van nalatenschap zelf op de hoogte zijn wie erfgenaam is van uw overleden verpachter. Aangezien de aangifte van nalatenschap binnen de 4 maanden na het overlijden moet opgestuurd worden naar Vlabel, kan het soms lang duren voor u de identiteit van de erfgenamen kan bekomen.
Uitstel als oplossing
Zoals u al begreep uit ons antwoord, kan het in sommige gevallen wel tot een half jaar duren voor u de identiteit van de nieuwe verpachters kan bekomen. Dit kan natuurlijk problematisch worden als u de voordelen van een bevoorrechte pachtoverdracht wil genieten. Voor dergelijke bevoorrechte pachtoverdracht moet u immers binnen de 3 maanden na de ingenottreding een kennisgeving van de overdracht aan de verpachters doen. Het lijkt ons in dat opzicht aangewezen dat u de bedrijfsovername of toch minstens de pachtoverdracht uitstelt. U kunt er op die manier zelf voor zorgen dat uw termijn om kennis te geven van de pachtoverdracht nog enkele maanden wordt uitgesteld. Het meest veilige is daarbij om uw zoon pas in het gebruik en genot van de gepachte goederen te laten van zodra u de gegevens van de nieuwe eigenaren heeft bekomen.