Startpagina Archief

Lage opbrengsten met variatie in

kwaliteit

Meer dan in andere jaren werden er in wintertarwe verschillen in locaties opgetekend. Over het algemeen werden er lagere opbrengsten dan vorig jaar gehaald. Ook de kwaliteit lag lager, al bleek die nog niet dramatisch. “Bekijk je het samen met de marktsituatie, dan is het wel een moeilijk verhaal. Natte jaren zijn altijd moeilijke graanjaren”, aldus LCG-coördinator Bram Vervisch.

Volgens Vervisch werden er 6 van de 8 initieel geplande LCG-proeven gerealiseerd. Door de vele regen was de proef in Zwevegem weggespoeld, die in Bottelare werd niet gezaaid omdat het te nat was. Vorig jaar lag de gemiddelde opbrengst van de proeven in het binnenland op 11,3 ton/ha. “Dat zijn proefomstandigheden; daar moet je zo’n 10 à 15% van aftrekken om naar de praktijk om te rekenen”, zegt Bram Vervisch. “Dit jaar zitten we met 8 à 9 ton/ha ruim onder het cijfer van 2023. Aan de kust halen we 11 ton/ha, maar dat is in grootteorde...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement

Actueel

Biedt een mengteelt kuilmaïs-klimboon kansen?

Maïs Nieuwe, robuustere gewassen of variëteiten kunnen het risico op misoogsten verlagen en vaak zowel een hoge opbrengst als goede voederwaarde garanderen. Zo kan de mengteelt kuilmaïs-klimboon meer eiwit opleveren met een betere stikstof- efficiëntie. Het project Farmers’ Benefits onderzocht de voor- en nadelen van deze mengteelt.
Voir plus d'articles
Meest gelezen