Startpagina Archief

Zuivelprijzen gestegen op de GDT

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 6 juni met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten. Op de Global Dairy Trade (GDT)-veiling gingen de zuivelprijzen al voor de derde keer op rij omhoog. Het resulteert onder meer in hogere poederprijzen.

Leestijd : 4 min

De inflatie over mei in de eurozone komt op 2,6%. Op 6 juni heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente met 25 basispunten verlaagd naar 3,75%. “Opvallend is dat de ECB daarmee eerder dan de Federal Reserve (FED) in de rente knipt”, merkt Raf Beyers op. “Normaal is de FED altijd de koploper in renteaanpassingen. De markt rekent nog op 1 of 2 ECB-rentedalingen dit jaar. De nieuwe normale beleidsrente zou volgens analisten in de loop van 2025 of 2026 uitkomen op 2% of iets meer.

Tussen juli 2022 tot september 2023 heeft de ECB de rente in 10 stappen opgetrokken van -0,5 % tot 4 %. Het aantal Amerikaanse vacatures is over april naar het laagste peil gedaald sinds 2021, wat FED-bestuurders mogelijk kan motiveren toch ook eerder een rentestapje naar beneden te zetten. Wat de ECB-bankiers mogelijk kan opluchten rond hun rentebeslissing, is dat de olieprijs sinds eind april tot nu terug daalde richting 77 dollar voor Brent. Deze prijs noteerde het ook bij de start van dit jaar. De OPEC+ (organisatie van olie-exporterende landen en hun bondgenoten) kwam recent samen met het nieuws dat de wereldwijde productiebeperkingen met één jaar worden verlengd, maar dat men vanaf oktober wel mondjesmaat iets meer gaat oppompen. Dat laatste was blijkbaar al genoeg om de oliemarkt onderuit te halen.”

Op de Global Dairy Trade (GDT)-veiling gingen de zuivelprijzen op 4 juni met 1,7% omhoog, wat de vorige stevig positieve zuivelveiling van 21 mei bevestigt.

Hogere melkproducie in Oost-Europa

Door de te natte weides en problemen met de ruwvoederproductie door de aanhoudende regen zullen de melkaanvoercijfers in West-Europa zeker rood kleuren, maar in Oost-Europa lijkt een tegenovergestelde situatie zich voor te doen. Beyers: “Ze stomen in Oost-Europa door. De cijfers zijn er over april toch wel zeer opvallend. Er werd in Polen (+6%), Tsjechië (+4,6%), Estland (+6,7%), Hongarije (+7%), Slovenië (+3,9%) en Litouwen (+8,1%) meer melk aangevoerd dan in 2023. Het lijkt erop dat ze daarmee de West-Europese lagere melkaanvoer compenseren.”

Van de belangrijke zuivelimportlanden melkt Japan sinds februari terug lichtgroene cijfers, nadat heel 2023 en de tweede helft 2022 rode cijfers noteerde. Over april hadden de Japanners 1,1% meer melk. Ook de Australiërs knopen sinds het vierde kwartaal van 2023, na enkel jaren rode aanvoercijfers, terug aan met positieve melkaanvoer. Over april melkt men in Australië +2,54%. De Mexicanen melken over april nog 1,9% meer dan vorig jaar. De grote droogte in Mexico kan de komende maanden mogelijk roet in het eten gooien.

Europese boterprijs blijft stijgen

De Europese boterprijs brak 3 weken terug door de grens van 6.000 euro/ton en steeg sindsdien bijna met 12% naar 6.672 euro/ton in de eerste week van juni. “De zwakke West-Europese melkaanvoer stuwt de roomprijs en dus ook de boterprijs”, stelt Raf Beyers.“ De Europese boter hield sinds februari bijna gelijke tred met de Amerikaanse boter en bleef iets onder de prijs van Nieuw-Zeelandse boter, maar die situatie is op enkele weken helemaal veranderd. Op de GDT is de boter deze week nog wel met 1,7% gestegen naar een prijs van 6.318 euro/ton, maar ze lossen daarmee wel de rol tegenover Europa.”

In de Verenigde Staten (VS) staat de boterprijs sinds begin deze week terug een beetje onder druk, wat kan te maken hebben met de toch wel stevige boterstock in de VS over april. Die lag 13,9% hoger dan in maart en is ook 9% hoger dan vorig jaar. De Amerikaanse boterprijs doet nu 6.117 euro/ton. Het is dan ook normaal dat de EU 9% minder boter exporteert naar de VS, maar wel meer (+11%) naar het Verenigd Koninkrijk (VK) en meer (+139%) naar Saoedi-Arabië, waardoor de totale Europese boterexport neutraal is ten opzichte van vorig jaar.

Stijgende poederprijzen op de GDT

De Europese mageremelkpoederprijs (SMP, skimmed milk powder) brak 3 weken terug door de grens van 2.400 euro/ton en steeg sindsdien bescheiden (+4%) naar 2.495 euro/ton in de eerste week van juni. De GDT kan de poederprijs wat helpen stutten, want daar steeg SMP met 3% naar 2.502 euro/ton.

Beyers: “Het Amerikaanse poeder is momenteel – met een prijs van 2.334 euro/ton – nu duidelijk de goedkoopste om de concurrentie aan te gaan op de internationale markten. Op de GDT, waar het nieuwe melkseizoen terug is gestart per 1 juni, was de voorbije GDT-veiling dus het eerste evenement van het nieuwe melkseizoen. Daar stegen de zuivelprijzen met 1,7% sterker dan men vooraf op de termijnmarkten had verwacht. Ook vollemelkpoeder (WMP, whole milk powder) deed het met 1,7% prijsstijging terug goed op de GDT-veiling.

De WMP-prijs is in Nieuw-Zeeland nu 3.201 euro/ton en tekent daarmee de hoogste prijs op sinds oktober 2022. De stijgende prijzen op de GDT komen er niet dankzij China, maar wel dankzij kopers uit Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Zij waren al 3 veilingen op rij gulziger dan een jaar geleden.”

Anne Vandenbosch

Actueel

Voir plus d'articles
Meest gelezen