Startpagina Archief

Supermarkten gaan rundveehouders meer betalen

Verscheidene supermarkten hebben sinds maandag 12 februari de prijzen verhoogd die ze betalen aan de producenten van rundvlees. Dat is een van de resultaten van de Taskforce Agrovoedingsketen, een federaal ketenoverleg voor de landbouw.

Leestijd : 5 min

Het nieuws over de prijsverhoging heeft voorzitster Marianne Streel van de Waalse landbouworganisatie FWA bekendgemaakt en de ketens bevestigen het nieuws. Het gaat alvast om Delhaize, Colruyt, Lidl en Aldi. Ook Carrefour zegt de aankoopprijzen te verhogen.

Klant merkt niets

Delhaize verhoogde vanaf maandag 12 februari de aankoopprijzen voor rundvlees, en dat alvast voor 6 maanden. De supermarktketen wil niet zeggen met hoeveel de prijzen worden opgetrokken. “Substantieel”, zegt woordvoerder Roel Dekelver. Klanten zullen dat niet merken in de winkel. Volgens Delhaize is voor rundvlees gekozen, omdat die sector momenteel het hardst wordt geraakt.

Bij Colruyt luidt het dat de aanpassing slaat op de prijs van stieren. “Zoals steeds evalueren we onze nieuwe aanpak binnen zowat 3 maanden. We blijven ervan overtuigd dat het overleg werkt en we hebben dat nog eens bewezen”, stelt Colruyt in een mededeling. Het gaat om de aankoopprijs die wordt opgetrokken, dat is de prijs die Colruyt betaalt aan de veehouders. Wat dat betekent voor de prijzen in de winkel, preciseert Colruyt niet.

Ook Lidl verhoogt de aankoopprijs, bevestigt het bedrijf. “Welke gevolgen dat zal hebben voor de prijzen in de winkelrekken, moeten we nog bekijken“, aldus woordvoerster Isabelle Colbrandt. Bij Aldi zeggen ze in een verklaring begrip te hebben voor de problematiek van de landbouwers en engageren ze zich om een hogere prijs te geven voor hun karkassen. Meer details maakte de keten niet bekend.

Carrefour zegt verschillende initiatieven te ondernemen en voortdurend in dialoog te zijn met landbouwproducenten. “We hebben al een overeenkomst gesloten om de aankoopprijzen voor rundvlees te verhogen”, aldus een woordvoerster.

Extraatje is onvoldoende

Tegenover VRT zei een jonge veehouder zaterdag 10 februari dat het ‘extraatje’ niet volstaat. “Volgens de eerste berichten zou het structureel neerkomen op een kleine 50 eurocent per kilo karkasgewicht extra”, verklaarde Stijn Zelderloo uit Sint-Martens-Bodegem. De jonge boeren vragen een verhoging van 1,5 euro per kilo rundvlees en hopen door verder te onderhandelen meer uit de brand te kunnen slepen. Zelderloo wees daarnaast nog op de administratieve lasten die ook geld kosten en die dus ook zouden moeten worden aangepakt.

Het extraatje van 50 eurocent is volgens de FJA (Waalse federatie van jonge landbouwers) onvoldoende. Zij eisen een prijsverhoging met 25%. “Op kosten van de verschillende actoren uit de keten, zonder of met zeer beperkte gevolgen voor de consumenten”, klinkt het nog bij hen.

Nieuw leven inblazen

“Dat is een goede stap”, verklaarde Streel van de FWA aan de ingang van de eerste bijeenkomst van de Taskforce, die in het leven werd geroepen na de start van het protest van de boeren. Behalve ministers van de verschillende beleidsniveaus, zitten daarbij ook producenten (dus de landbouwers) en de distributiesector aan tafel.

Het doel van de vergadering is om nieuw leven te blazen in het overleg over het vastleggen van de prijzen en over de verdeling van de marges tussen de verschillende schakels in de keten. Er vonden al verschillende voorbereidende vergaderingen plaats. De vergadering werd voorgezeten door federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR). Een dertigtal personen namen deel aan het overleg.

Fair Price Label

Behalve de aankondigingen van verschillende retailers om de prijzen voor runderen te verhogen werd in de Taskforce nog gewerkt aan de promotie van lokale producten. Een werkgroep bekijkt de etikettering en promotie van Belgische producten en een sensibiliseringscampagne voor lokale producten. Op de vergadering werd ook de invoering van een Fair Price Label voorgesteld, een plan van minister Clarinval en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand (Open Vld/MR), dat weliswaar nog in de conceptuele fase zit.

Het nieuwe label moet een faire prijs garanderen voor alle onderdelen in de keten. Daarbij is het de bedoeling te streven naar langetermijncontracten, met daartussen momenten waarop contracten opnieuw kunnen worden bekeken in functie van gewijzigde marktomstandigheden. Daarbij zou ook een rol voor het Prijzenobservatorium weggelegd zijn.

Halt aan exuberante kortingen

In de Taskforce Agrovoedingsketen is voorts overeengekomen dat een werkgroep bekijkt hoe exuberante kortingen als 1 + 2 gratis afgeschaft kunnen worden voor voeding en een derde werkgroep gaat aan de slag met het statistische luik. Daarbij is het de bedoeling om tot een objectivering te komen van de verdeling van de marges, na studies van het Prijzenobservatorium samen met het Instituut voor de Nationale Rekeningen en de Nationale Bank. Er wordt ten slotte nog gekeken hoe de administratieve lasten kunnen verminderd worden.

Voor de FJA waren deze eerste resultaten van de Taskforce voldoende om te beslissen om de (Waalse) blokkades aan supermarkten voorlopig op te schorten, om het overleg alle kansen te geven. Ook Boerenbond en ABS zaten mee aan tafel bij deze federale Taskforce Agrovoedingsketen. Voor Boerenbond zijn de signalen positief, maar deze organisatie kijkt niet naar individuele maatregelen van één overheid. Voor Boerenbond moeten alle overheden met concrete acties komen.

Absoluut niet genoeg

Hendrik Vandamme van ABS ziet de hogere prijzen die retailers willen betalen als een positief signaal, maar hij zet ook enkele vraagtekens bij al die aankondigingen. “Van die 50 cent houdt de veehouder netto misschien 15 of 16 cent over. Dat is absoluut niet voldoende. Het zou minstens 1 of 2 euro moeten zijn op slachthuisniveau. Het moment van die aankondiging is ook bijzonder. Het gaat over stieren en naar de zomer toe daalt het aanbod van stieren altijd, zodat de ‘natuurlijke’ marktwerking toch al elk jaar voor een lichte prijsverhoging zorgt.”

Vandamme kijkt wel uit naar de oplossingen die mogelijk uit de werkgroepen van deze Taskforce zullen komen. “Al die aankondigingen zijn blijken van goede wil, maar het is in die werkgroepen dat het zal moeten gebeuren“, stelt de voorzitter van ABS.

Spontane acties in Vlaanderen

In Vlaanderen maken de federale aankondigingen van 10 februari alvast veel minder indruk dan in Wallonië, met een nieuwe actiedag op dinsdag 13 februari met spontane blokkades en andere acties. Farmers Defence Force, ABS en Boerenbond benadrukken dat de acties in onder meer de Antwerpse haven niet door hen worden georganiseerd. “De actiebereidheid in Vlaanderen blijft heel groot. De landbouwers wachten op heel concrete maatregelen, die er nu snel moeten komen. Het is goed dat de politiek ziet dat het ongenoegen van onderuit komt. Er moeten ingrepen komen die bij de boeren de druk van de ketel halen“, besluit Hendrik Vandamme.

Belga, TD/FVDL

Actueel

Voir plus d'articles
Meest gelezen