Interesse in insectenkweek groeit
In de zomer van 2021 gaf de EU groen licht voor het gebruiken van insecten in kippen- en varkensvoer. Ook andere sectoren, zoals de cosmeticaproductie, hebben interesse. Stilletjes aan groeit daardoor het aantal insectenkwekers in Vlaanderen.
“De grootste motivatie om de insectenkweek in Vlaanderen op te drijven, is de duurzaamheid”, legt Isabelle Noyens van Thomas More uit. “Ten eerste is de levenscyclus van insecten kort, maar verwekken ze toch een hoog aantal nakomelingen. Daarnaast is hun voederconversie heel efficiënt, doordat ze weinig water verbruiken en weinig emissies uitstoten. Ze kunnen ook gekweekt worden op goedkope (agrarische) reststromen en zo de circulariteit bevorderen.
Ondanks die voordelen is de sector in België nog klein, en daar willen we met het expertisecentrum verandering in brengen. Doordat de opleiding vorig jaar zo succesvol was, organiseren we opnieuw een cursus om landbouwers en andere ondernemers de kans te geven om deze kennis te gebruiken op de markt.”
Nog niet rendabel op kleine schaal
Uit proeven en analyses van onder andere Wageningen University blijkt dat effectief gebruik van insecten in diervoeder verschillende positieve effecten heeft op de immuniteit, darmgezondheid en productkwaliteit van dieren.
Momenteel werden er al projecten opgezet in verschillende vormen: kleinschalige projecten en industriële projecten. Het ene door de boer in zijn schuur, het andere in grote fabrieken. Op grote schaal werkt het efficiënter en is de kostprijs lager. Op kleine schaal heeft het een beter imago en heeft het voordelen voor de circulariteit, maar als we kijken naar rendabiliteit knelt daar het schoentje. De productiekost is nog te groot ten opzichte van de huidige marktprijs, zeker voor startende ondernemers die nog wat leergeld moeten betalen.
Theorie omzetten in praktijk
“Binnen onze opleiding van Thomas More wordt niet alleen theoretische kennis gedeeld, maar wordt er ook aandacht geschonken aan hoe elk individu deze theorie kan omzetten in de praktijk”, legt Isabelle Noyens uit. “Zo wordt de focus van de lessen aangepast naargelang de noden van de deelnemers. De opleiding bestaat uit 6 modules, waarvan er ook één zich toespitst op het maken van een business- plan. Daarin krijgen de deelnemers onder andere individueel advies voor hun eigen case.
Om de slaagkansen zo hoog mogelijk te maken is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van de huidige markt en van hoe deze in de praktijk verloopt in België. Daarom geeft de opleiding buiten basiskennis over het kweken en verwerken van insecten ook het huidige wetgevende kader van België en Europa mee. Ook wordt er tijdens de cursus in overleg gegaan met enkele ondernemers uit de insectensector, om zo mogelijke opportuniteiten en valkuilen vanuit hun perspectief toe te lichten. De opleiding kost 1.500 euro en loopt van 3 oktober tot 16 november. De lessen gaan online door, maar ook tussen de insecten op de Thomas More-campus van Geel.”
Joeri Van Steenberghe, meelwormenkweker uit Deurne, nam deel aan de cursus om zijn kennis te vergroten en om contacten in de sector te leggen. “Ik had al een kleinschalige meelwormenkwekerij voor ik aan het opleidingstraject begon. Ik wilde vooral leren hoe ik het best mijn kweek optimaliseerde, voor ik zou opschalen, want dat is het volgende doel. Ik had al een redelijk goede kennis van het kweken van meelwormen, maar ik wilde mijn kennis nog verbreden en ik wilde zeker ook nieuwe contacten leggen binnen de sector. Ik heb gedurende de cursus geleerd wat ik verwachtte te leren. Zo werd er bijvoorbeeld een getuigenissendag georganiseerd waarbij allerlei verschillende belanghebbenden uit de sector hun ervaring kwamen delen. Daar kon ik contacten leggen en soms leidden gesprekken ook tot interessante discussies die mij inspireerden. Na de opleiding houdt het ook nog niet meteen op. Zo hebben we netwerkactiviteiten uitgewerkt om in contact te blijven met elkaar. Verder vond ik het boeiend om bij te leren over andere insectensoorten dan meelwormen.”
Introsect-traject
“Het is langer geweten dat insecten op meerdere manieren aangewend kunnen worden in de landbouw”, legt Carl Coudron, onderzoeker insectenkweek bij Inagro, uit. “Zo vormen ze een uitstekende eiwitbron voor mens en dier, zijn ze goede verwerkers van nevenstromen, kunnen ze ingezet worden voor de biologische gewasbescherming en leveren ze grondstoffen aan voor de bio-economie. De insectenkweek wint daarom steeds meer aan populariteit, al dan niet als extra tak op het bestaande landbouwbedrijf. De kennis rond insectenkweek is in Vlaanderen nog niet groot, en daar willen we met het Introsect-traject een steentje aan bijdragen.
Kweekhandleidingen
Veelzijdige dieren
Insectenkweek introduceren in landbouwsector
Kostenplaatje
“Met de tools die wij ontwikkelden, kan men op basis van de afmetingen van de kweekruimtes een inschatting maken van de lopende kosten voor het produceren van een bepaalde hoeveelheid insecten, van de arbeid die bij een kweek met de ingestelde parameters komt kijken, en van de totale productiekost van de meelworm- of de zwarte soldatenvliegproductie.
De tools zijn beide opgesteld als een Excel-bestand met verschillende tabbladen, waarin reeds bepaalde kengetallen door de partners werden ingegeven. Iemand zonder ervaring kan immers nog geen opbrengst of voederconversie inschatten. Dit zijn uiteraard richtgetallen, en deze kunnen – eens de kweker meer ervaring heeft – ook aangepast worden door eigen cijfers. Ook het verbruik van energie en water is gebaseerd op standaardcijfers. Buitensporige energieprijzen zouden dan ook aangepast moeten worden om een correct beeld te krijgen.
Er werden in de tool geen risicofactoren meegenomen en zoals iedereen weet, betaal je in het begin van een nieuwe arbeidstak vaak ‘leergeld’. De opbrengst zal de eerste keren dus vermoedelijk iets lager liggen dan wat nu theoretisch ingegeven werd. Bovendien werk je ook met levend materiaal, wat ervoor zorgt dat er toch steeds een factor ‘onvoorspelbaarheid’ in rekening gebracht moet worden. De tool is dus een hulpmiddel met nog een aantal factoren om extra rekening te houden, maar het biedt alvast een eerste inschatting van de productiekosten bij het kweken van insecten”, aldus Coudron.
Nu nog kleinschalig en versnipperd
Op naar een rendabel model
“