
Bedreiging voor biodiversiteit
Deze wespensoort vormt een gevaar voor de biodiversiteit en de volksgezondheid, omdat ze veel meer bijen vangen dan de Europese hoornaar en omdat ze soms volledige bijenkorven leegroven.
Minister Demir (N-VA) maakt dit jaar via het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) 200.000 euro vrij voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar. Op basis van de resultaten van dit seizoen worden de budgetten voor seizoen 2024 bepaald. Het budget vanuit het beleidsdomein omgeving ligt 70.000 euro hoger dan dat van vorig jaar. Naast bestrijding zal er ook budget gaan naar verdere versterking van het Vespa Watch-platform, zodat de bestrijding efficiënter kan worden georganiseerd.
Bevoegdheden zijn nu duidelijk
Opleiding voor professionele verdelgers
“De Aziatische hoornaar vormt een bedreiging voor zowel de wilde bestuivers als de honingbijen. Het departement Landbouw en Visserij zal zich inzake de beheersing van de Aziatische hoornaar vanuit zijn bevoegdheid focussen op de imkerij, die een groot deel van de schade ondervindt. Daarbij gaat de aandacht vooral naar monitoring van de Aziatische hoornaar, naar de opleiding van de professionele verdelgers en naar de bescherming van de bijenstanden. Het Praktijkcentrum Bijen is het geschikte platform en het Strategisch Plan Bijenteelt het best geplaatste instrument voor het realiseren van die doelen”, duidt Brouns.
Strategisch plan
“Sinds 1 januari van dit jaar is er het Strategisch Plan Bijenteelt, dat loopt tot 2027. Deze opvolger van het Vlaams bijenteeltprogramma is ook ingekanteld in het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). De financiële engagementen van het departement inzake bijenteelt bedragen 423.000 euro per jaar, waarvan 100.000 euro voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar”, meldt Brouns.
Beheersplan komt laat
Parlementslid Stijn De Roo (cd&v) hoopt dat minister Demir snel werk maakt van haar beheersplan. “Zij geeft aan dat er pas tegen de zomer een plan zou zijn, wat laat is. Ook gaf ze aan dat er in meer middelen is voorzien voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar, maar dat ze die middelen voornamelijk op de natuurgebieden oriënteert. Ik denk dat dat een knelpunt is: de Aziatische hoornaar zal zich immers natuurlijk niet laten leiden door een afbakening tussen natuurgebied en niet-natuurgebied”, stelt De Roo.