en wil nog doorgroeien
Vast inkomen op lange termijn
“Tijdens mijn opleiding Agro-industrie aan hogeschool Vives was ik al op zoek naar alternatieve teelten en duurzaamheid. Via mijn werk op de Proefhoeve van HoGent, waar ik 4/5 aan de slag ben, werd dit gevoel enkel nog versterkt. Ik was geïnteresseerd in agroforestry, maar ik zocht in de eerste plaats een manier om op de lange termijn een vast inkomen uit landbouw te halen.”
“Een start als eierboer heb ik nog overwogen, maar daarin is het moeilijk om je te onderscheiden van anderen. Om nu nog op de trein van de wijnbouw te springen, kom ik net iets te laat. Daar zijn er intussen waarschijnlijk al genoeg van in Vlaanderen. Het duurt ook best lang voor je daar inkomsten begint te zien uit die investeringen. En een wijnboer is toch een speciaal soort boer. Ik drink graag een glas, maar ga mezelf geen kenner noemen”, zegt Len.
Hazelnootplantage
Hoe of aan wie hij die noten zal verkopen, dat ziet hij nog wel. “Bij voorkeur vind ik een lokale chocolatier die ze zelf verwerkt. Aan de verkoop in bulk hou je minder eergevoel over.”
Op die 1 ha staan nu 800 boompjes. Zodra er kan geoogst worden, ligt de verwachte opbrengst op tot wel 2,5 ton per hectare. De rest van de aanplant volgt later.
Mobiele kippenstallen
Intussen zijn er al de vleeskippen. “Ik kocht in Nederland 2 mobiele kippenstallen. Die passen ruim tussen de in rijen geplante hazelaars. De kippen kunnen – als ze dat willen – overdag in de buitenlucht gras eten en ’s avonds gaan ze in de dan afgesloten stal veilig op stok. Overdag kunnen ze buiten, maar blijven ze afgeschermd met netten, vanwege de vogelgriep en ook een beetje als bescherming tegen roofvogels. Als de kippen het gras rond de mobiele stal kort gegraasd hebben, kan de kippenstal verplaatst worden”, zegt Len.
De vogelgriep baart Van den Berge zorgen, maar hij berust in het lot. “Je ziet dat kippenbedrijven die alle mogelijke voorzorgen nemen toch nog besmet kunnen geraken. Op mijn bedrijfje ligt het aantal dieren veel lager dan bij de klassieke kippenboerderijen, maar als starter zou de impact van een vogelgriepbesmetting wel groot zijn. Ondernemen is risico’s nemen.”
Logische combinatie
De combinatie van kippen en een hazelnootplantage is logischer dan je op het eerste zicht zou denken. “Kippen vertoeven niet graag in een volledig open veld. Ze zoeken graag schaduw en beschutting op. Als ze tussen de bomen kunnen scharrelen, zullen ze die kans niet laten liggen. En de kippen helpen de hazelaars. Ze eten de larven en kevers op die de hazelaars kunnen aantasten, zoals de hazelnootboorder of de hazelaarblad rolkever.
Enkel in de 2 maanden voor de oogst van de hazelnoten zullen de mobiele kippenstallen niet tussen hazelaars staan. Hazelnoten voor consumptie mogen immers niet in aanraking komen met kippenmest.” Op die momenten verhuizen de mobiele stallen naar een weide verderop, waar Len en zijn vader enkele West-Vlaamse rode runderen houden.
“Met deze combinatie pas ik helemaal in de eiwitstrategie die Vlaanderen nastreeft: ik koppel de productie van duurzame dierlijke eiwitten aan die van plantaardige eiwitten.”
Naakthalskippen
“De consument wil voor een goed product wel een hogere prijs betalen, maar dan moet, er naast een goed verhaal, een uitmuntend product zijn. Anders komen de klanten niet terug om te kopen”, weet de kippenboer.
Len koos voor traaggroeiende naakthalskippen, omdat die voor hem de beste verhouding hebben tussen smaak (een beetje zoet) en structuur, voerrendement en groeisnelheid. “Soms denk ik eraan om een bordje te hangen bij de kippenren, om duidelijk te maken dat het normaal is dat ze geen veren hebben op hun hals en dat ze niet verwaarloosd worden. Niet elke wandelaar herkent een naakthalskip.”
Netonafhankelijke mobiele stallen
Alle kippen worden vacuüm-verpakt verkocht in de korte keten als ze tussen de 1,2 en 2 kg zwaar zijn. “Via facebook heb ik makkelijk klanten gevonden voor de eerste reeksen kippen. Als je goed uitlegt hoe je werkt, met welk ras en met welke duurzaamheidsaspecten, dan moet je voorts weinig moeite doen om klanten te lokken. En mijn kippen vallen in de smaak. Klanten vertellen mij dat er een wezenlijk verschil is met wat ze in de supermarkt kunnen kopen, in smaak en structuur van het vlees”, zegt Len.
“De feedback van de klanten is ook echt een meerwaarde, waardoor ik mij met nog meer plezier inzet om een eerlijk en heerlijk product te produceren.” Len kreeg ook al de vraag om zijn lokale kippen te leveren aan de bekende Slagerij Vande Walle in Kluisbergen.
De korte keten is wel geen evidentie. “Zowat alle reglementen en voorschriften voor het transport en slachten van vee in Vlaanderen zijn afgestemd op de grootschalige, intensievere veehouderij.”