
“Vroeger stonden escargots overal op de kaart, samen met kikkerbilletjes, maar dat is vandaag niet meer het geval”, zegt Nikki. “Ik wil het product terug wat meer onder de aandacht brengen. Daarom zal ik op 14 mei ook op de boerenmarkt in Retie staan. Daar zal een traiteur mijn slakken klaarmaken op verschillende wijzen. De meeste mensen kennen escargots in lookboter, maar er zijn nog zoveel andere manieren om ze klaar te maken. Ik sta er ook altijd voor open om mensen rond te leiden op mijn bedrijf.
Ik werk samen met verschillende restaurants, en zij vragen soms om de escargots tijdens het opgroeien een bepaald kruid te laten eten, zodat ze een specifieke smaak krijgen. Ik maak dan in mijn serre een aparte ruimte waar enkel die slakken zitten.
Ik geef heel veel om de gezondheid en kwaliteit van mijn dieren en daarom geef ik ze ook biologisch eten en lever ik ze levend af. Zo kan ik extra trots zijn op mijn werk. Het eindproduct is echter niet biologisch, want de regels daaromtrent zijn veel te streng. Regels opstellen is prima, maar ze moeten ook uitvoerbaar zijn.”
Van stad naar platteland
Nikki zette pas 3 jaar geleden de stap naar de landbouw, toen ze verhuisde van Turnhout naar Retie. Eerst was ze scheikundige en een echt stadsmens. Om met haar escargotkwekerij te starten, volgde ze een starterscursus Landbouw. Daar ontdekte ze hoe weinig ze van de landbouw kende.
“Zo’n 10 jaar geleden bezochten mijn man en ik een escargotkwekerij in Frankrijk, en ik wist meteen dat ik dat ook wou doen. Jammer genoeg lukte dat niet waar we woonden, dus moest ik die droom opbergen, tot we 3 jaar geleden verhuisden naar Retie. We kochten een huis met landbouwgrond en ik besloot om daar escargots te kweken.
Om kennis over de landbouw te vergaren ging ik de starterscursus volgen. Daar kwam ik er snel achter dat ik niet wist hoe moeilijk het is om landbouwer te zijn. De grote kosten, de vele administratie en de afhankelijkheid van het weer waren immens. Ik ging met een heel andere blik naar de landbouw kijken. Nu ben ik trots om die sector mee te mogen vertegenwoordigen”, vertelt Nikki nog.