450 landbouwbedrijven dreigen hun
groenestroomcertificaten kwijt te spelen
Viceminister-president Bart Somers (Open VLD) weigert de knip in de groenestroomcertificaten goed te keuren, omdat die de verkeerde bedrijven treft en rechtsonzekerheid veroorzaakt. Dat zegt hij in De Tijd van 4 april. Zonder zijn fiat kan Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) die trofee niet binnenhalen.
Vorig jaar kondigde de Vlaamse regering op initiatief van minister Demir aan dat ze de groenestroomcertificaten van 200 grote bedrijven zou afnemen. Daardoor zou de regering 1,2 miljard euro aan subsidies kunnen besparen, en zo de elektriciteitsfactuur voor elke Vlaming drukken. De minister oordeelt dat de bedrijven al zoveel subsidies kregen toegewezen, dat hun investering al lang is terugverdiend.
Al 3 keer goedgekeurd
Somers keurde de knip van Demir al 3 keer goed in de Vlaamse ministerraad, maar de liberalen toonden zich de jongste maanden kritisch. Het dossier komt binnenkort een laatste keer op de regeringstafel voor het ter stemming naar het parlement kan, maar Somers zal zich ertegen verzetten, zegt hij nu.
De eerste reden daarvoor is dat veel meer bedrijven getroffen blijken dan Demir eerst aangaf. Geen 200 maar 2.000 bedrijven werden getroffen, en niet alleen grote spelers, maar ook coöperaties, kmo's en zelfs fruitbedrijven, klinkt het in De Tijd. Volgens Vlaams parlementslid Bart Van Hulle van Open VLD zouden liefst 450 landbouwbedrijven hun groenestroomcertificaten verliezen door de nieuwe maatregel van minister Demir. Hij verwijst daarvoor naar een analyse van studiebureau Rebel.
Dat onderzoeksbureau komt tot de conclusie dat 2.854 installaties in 2.189 bedrijven worden getroffen. Dat heeft gevolgen voor 89% van de zonnepanelen die vóór 2013 op bedrijfsdaken werden geïnstalleerd. Bovendien worden 1.342 kmo’s getroffen en gaat het dus niet alleen om grote bedrijven.
Te veel losse eindjes
Daarnaast vindt Somers het problematisch dat de juridische bezwaren die de Raad van State in zijn adviezen uitte niet zijn opgeklaard. "In de huidige vorm keuren wij dit niet goed. We creëren rechtsonzekerheid en treffen de verkeerde groepen."
Somers en Open VLD zien een andere oplossing: de bedrijven die ‘te veel’ subsidie kregen, moeten die investeren in nog meer groene stroom. “De energiefactuur wordt vooral bepaald door afhankelijkheid van fossiele brandstof. We moeten dus net meer investeren in zonnepanelen. Waarom vragen we zij die groene stroomcertificaten krijgen niet om te herinvesteren in meer groene energie?”
Belga/FVDL