
Van melk- naar vleesvee
Marc en Christa, alletwee van een landbouwbedrijf, namen in 1985 een bestaand landbouwbedrijf in Pittem over, dat ze enkele jaren later kochten. Na de invoering van het melkquotum werd ook op dit bedrijf naar een alternatief uitgekeken: de kweek van vleesvee van het Belgisch witblauw. Toen gestart met 21 vaarzen en 1 stier, vandaag zitten op het vleesveebedrijf 470 runderen, met jaarlijks om en bij de 200 kalvingen.
Het kweken van vleesvee wordt gecombineerd met contractteelt van diepvriesgroenten. Wat de teelt van groenten betreft, gaat het om aardappelen, bloemkolen, spruitkolen, selder, venkel, koolrabi en nog enkele andere kleinere teelten. “De opbrengst van de groenten hebben we vroeger altijd geïnvesteerd in de uitbouw en opkweek van het vleesvee”, vult moeder Christa aan. De goede werking van het bedrijf wordt verzekerd door de 2 zonen (hun echtgenotes werken buitenshuis), vader en moeder, aangevuld met een paar vaste en losse seizoenarbeiders.
Elk rund is op De Mahoney geboren, opgegroeid en afgemest. “Daarnaast heeft elk dier ook een erkende stamboekregistratie. Het rund staat centraal, heeft een naam en vormt de kern van het bedrijf”, zegt Tiemen. Voor het fokbedrijf De Mahoney tellen alleen topdieren. “Dagelijkse kwaliteitscontrole en modernisering zijn noodzakelijk voor het welzijn van onze dieren.” Gezonde runderen zijn rendabele dieren. Ook belangrijk voor fokkerij én prijskampen.
Welzijn van runderen
Via de nieuwste technologieën worden de runderen nauwlettend in het oog gehouden. “We doen onder meer via onze smartphone verschillende opvolgingen, zoals van ziektes, eetpatroon, loopvermogen, tochtdetectie, tijdstip van kalving... Het zijn voor elk vleesveebedrijf belangrijke gegevens om efficiënt te kunnen handelen én behandelen.”
De grootste zorg is het welzijn van de dieren. Die filosofie weerspiegelt zich in verschillende aandachtspunten, zoals: alle dieren lopen vrij rond en zijn niet gebonden, dieren zitten dagelijks op vers stro en niet op roosters, alle vrouwelijke runderen krijgen buitenloop, bij de zoogkoeien zijn massageborstels voorzien, 2 keer per jaar worden de runderen geschoren, er is een eigen pedicurebox om klauwletsels te behandelen en voor een correcte samenstelling van het rantsoen wordt samengewerkt met deskundigen.
Het vlees wordt verkocht via een zelfstandige slager en de korte keten, via Butchers Meat De Mahoney en de uitgebreide webshop. “Door corona hebben mensen die via de korte keten werkten, meer omzet behaald. Ook wij verkochten meer.”
“We hopen dat die meerverkoop blijft duren. Er is wel eens over nagedacht om hier een hoevewinkel of zo te openen, maar dan moet weer meer openingsuren hebben, en zo. Je moet ook voldoen aan heel wat extra regelgeving (FAVV...), heel wat investeren. Die plannen zijn voorlopig opgeborgen.”
Een oude schuur wordt wel gerenoveerd voor verdere verbreding, onder meer voor educatie.