Startpagina Archief

Irrigeren met diepdrainage... of ontzilt zeewater?

Vele oorlogen werden gevoerd voor land, olie of goud... maar water is ook een kostbaar goed. Water is noodzakelijk voor de voedselproductie. Met de klimaatopwarming is het voldoende beschikbaar stellen van water een uitdaging, maar het efficiënt toepassen op de akkers ook. Diepdrainage lijkt een goede optie.

Veel landen investeren fors in het beschikbaar maken van water. Ze leggen duizenden kilometers lange pijpleidingen aan om water te vervoeren van plaatsen waar het van nature veel beschikbaar is, naar plaatsen waar het van nature minder beschikbaar is. Leidingen van 5.000 km lang en 4 m diameter werden aangelegd in Libië. Ook in Amerika wordt geïnvesteerd in enorm grote waterprojecten. Barcelona maakt plannen om zoet water via boten te importeren bij schaarste. Cyprus voert water aan per schip vanuit Griekenland. Ook Turkije en Kreta zitten...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement

Actueel

Hoe de bodem voeden met lage fosfaatnormen en hoge kunstmestprijzen?

Akkerbouw De verlaagde fosforbemestingsnormen sinds het vijfde mestactieplan, een hoge fosforvoorraad in vele Vlaamse percelen en de verhoogde kunstmestprijzen stellen de hele landbouw, en specifiek de biolandbouw, voor een grote uitdaging. In opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij deden onderzoekers van het ILVO, de UGent, Inagro, Pcfruit en de Bodemkundige Dienst België een reeks proeven, een literatuurstudie en een benchmark met het buitenland. Uit dat onderzoek kwamen 8 goede prakijken voor duurzame bemesting naar voren.
Voir plus d'articles
Meest gelezen