Filip Bonte: “MAP6 werkt zo verstikkend”

Tegen stikstofnormen, onvoldoende basisloon, dumpingprijzen van retailers... In Europa wordt betoogd. En de Vlaamse boer? “Er komt heel veel op ons af en het is vaak heel ingewikkeld”, zegt Filip Bonte. “Maar niet elke boer heeft daar nog een juiste kijk op. Ja, Els en ik hebben veel sympathie voor het ABS en zijn aanwezig bij hun acties. We merken vandaag ook dat de actiebereidheid niet groot is. Wellicht omdat boeren ook de tijd niet hebben om op straat te komen. Er spelen vaak ook andere redenen: zo hebben in Nederland ook toeleveranciers aan de kar van het boerenprotest getrokken of geduwd. Afhankelijk vanuit welk perspectief je het bekijkt.

Kijk naar dat MAP6, we zijn te ver ‘doorgeschoten’. Er is een probleem, maar de slinger slaat te ver in een verkeerde richting door. We zijn hier bijvoorbeeld geen natuurgebied hé. Vlaanderen is ook heel erg versnipperd. De groene lobby krijgt toch heel veel macht op de politiek. Wat je van de landbouwlobby niet kunt zeggen. We kunnen veel met het ABS. Zoals hard op tafel slaan, maar we hebben niet, zoals anderen, de politieke en financiële macht.”

Volgens Filip Bonte wordt ook MAP6 de grootste uitdaging. “Dat werkt zo verstikkend voor de Vlaamse boer. We doen zo goed ons best maar we worden niet of karig beloond voor al het goede dat we doen. Als je bijvoorbeeld wil dat de Vlaming ook in de toekomst kwaliteitsvol voedsel blijft krijgen, dan moeten we blijven bemesten en sproeien. Zo simpel is het. De consument vraagt dat. En wij geven dat. Tegen een te lage prijs, ja. Vergelijk eens de kwaliteit tussen de prei van de hoevewinkel in je buurt en de prei die in de winkelschappen van sommige retailers liggen... Groot verschil in kwaliteit, te klein verschil in prijs. Laat de consument wat meer betalen voor de kwaliteit die de boeren bezorgen. Het is top en daar werken we elke dag aan.”

Meest recent

Meest recent