Delhaize kiest voor intacte beren

Delhaize pakt fier uit met de keuze voor intacte beren. Ook Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts zakte met plezier af naar het bedrijf van Kelly Bryon in het West-Vlaamse Koekelare. “Elk initiatief om onverdoofde castratie te stoppen zal ik actief of passief ondersteunen”, zo klonk het.

Omega 3

Het ‘Beter Voor Iedereen’-label bestaat als sinds 2014. Onder het label worden zo’n 8.000 varkens per week geslacht, goed voor op jaarbasis tussen de 400- en 500.000 dieren. Doel van het label was primair te komen tot lekkerder varkensvlees. Door een specifiek voeder, waar lijnzaad een belangrijk onderdeel in vormt, wordt het vlees aangerijkt met omega 3. “Van die omega 3 is bewezen dat het de ontwikkeling van het zicht bij jonge kinderen bevordert, net als de hersenfuncties. Het heeft ook een belangrijke rol bij ontstekingen”, aldus dokter Patty Annicq. Ze wees vooral op een goede balans tussen omega 3 en 6. “We hebben zowel verzadigde als onverzadigde vetten nodig, zowel omega 3 als omega 6; alles is een kwestie van de juiste balans te vinden.”

Lokale afzet

De nadruk op omega 3 was er al bij van in het begin in 2014. Momenteel volgen zo’n 178 Vlaamse en 30 Waalse varkensboeren het lastenboek. Zij worden verenigd in de ‘Healthy Farmers Association.’ Maar ook veevoederfabrikanten en slachthuizen zitten mee aan tafel. Kelly Bryon is één van die ruim 200 deelnemende varkensbedrijven. Ze houdt 800 zeugen in een vierwekensysteem. Samen met de ouders gaat het om een gesloten bedrijf waarbij alles zelf afgemest wordt. Het geloof in de varkenshouderij is groot. De melkveetak werd recent afgestoten. Kelly zag zichzelf ondernemen in een klimaat met steeds meer volatiele prijzen, een sectorimago dat niet top is en steeds meer eisen. Voor haar is het label een manier om dichter bij de consument te komen, een duurzame relatie met de afnemer uit te bouwen en een lokale afzet te garanderen.

Lage incidentie

Doel van Delhaize was lekker, sappig en mals vlees. Danis (KI Lichtervelde, PIC) bleek de geschikte partner om hierbij de passende genetica te zoeken. “De vraag kwam van Delhaize om een beter varken te creëren, en wij zijn daarin meegegaan”, vertelde Jan Vandaele van Danis. “Het eerste doel was om te komen tot een goede karkaskwaliteit (vlees-vetverhouding) en een goede vleeskwaliteit”, zo legde hij uit. Bij de vleeskwaliteit was onder meer het vochthoudend vermogen een belangrijke parameter.

Daarnaast bleek een lage incidentie van berengeur een belangrijke meevaller. “Gemiddeld zitten we vandaag aan ongeveer 2 % stinkers aan de slachtlijn”, zo vertelde hij. Varkenshouders zouden aldus Mieke Vandevoorde, categoriemanager vers vlees bij Delhaize, niet afgehouden worden voor deze karkassen. “Natuurlijk zullen we, als er bij een bepaalde boer veel stinkers blijken te zijn, wel eens kijken of er iets verbeterd kan worden”, vulde Jan Vandale aan.

PIC

Hoe dan ook moeten alle deelnemende varkens werken met sperma uit de Bouquet-lijn van PIC, waar KI Lichtervelde (en dus Danis) de exlusieve rechten van heeft voor Vlaanderen. “Het was wat afwachten, maar voorlopig merken we nog niet veel verschil in de stal met het nieuwe sperma”, aldus varkenshoudster Bryon. “Wel, is het iets rustiger geworden in de stal.” Van stinkers had ze ook voordien al niet veel last. Voor een zicht op de voorspelde betere voederconversie is het nog wat vroeg. Delhaize voorziet een vast meerprijs per vleesvarken voor deelnemers aan het lastenboek. Daar moet wel een duurder voeder mee betaald worden.

Ook Improvac

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts steunde het initiatief. Al wilde hij evenmin immunocastratie (Improvac) afvallen. “In het buitenland moeten de markten nog overtuigd worden dat ook Improvac oké is. Ik probeer de exportmarkten hiervan te overtuigen, tot in China toe”, zo toonde hij zich voluntaristisch.

IDC

Meest recent

Meest recent