DeltaRow-zaaitechniek leidt tot hogere maïsopbrengsten

De Deltatrow zaaitechniek van Lemken is er eentje waarbij twee zaairijen kort bij elkaar worden gevormd met een geschrankte zaadafleg, zodat een driehoeksverband ontstaat.
De Deltatrow zaaitechniek van Lemken is er eentje waarbij twee zaairijen kort bij elkaar worden gevormd met een geschrankte zaadafleg, zodat een driehoeksverband ontstaat. - Foto: Lemken

De effecten werden bij alle onderzoeken aangetoond, maar waren het duidelijkst bij een in de regio gebruikelijke zaaidichtheid van 80.000 zaden/ha. In vergelijking met zaaien in een enkele rij zonder DeltaRow was de maisopbrengst rond de 4,5 procent hoger, de netto-energie lactatie (NEL) 8,2 procent hoger, de verteerbare energie (VE) 7,9 procent hoger en de gasopbrengst 5,4 procent hoger.

De reden dat de DeltaRow-techniek zo goed scoort wat betreft opbrengst en kwaliteit, is dat de planten ongeveer 70  % meer ruimte tot hun beschikking hebben in vergelijking met traditioneel zaaien in een enkele rij. Daardoor is er meer ruimte voor de ontwikkeling van de wortels van de planten en hebben ze ook meer water en voedingsstoffen tot hun beschikking, wat een positief effect heeft op de ontwikkeling van de gewassen.

Het onderzoek vond plaats in het voorjaar van 2020 in Borken (Noordrijn-Westfalen , Duitsland). Op één perceel werd de invloed van de zaaidichtheid (70.000, 80.000 en 90.000 zaden per hectare) en de zaaimethode op de opbrengst en de kwaliteit van het geoogste gewas onderzocht. Uiteraard waren de bodembewerking, het ras en de zaai- en oogsttijden in alle proeven identiek.

Meest recent

Meest recent