Startpagina Groenten

Preimineervlieg kan duurzaam worden aangepakt

De preimineervlieg zorgt al enkele jaren voor aanzienlijke schade in prei. Na een onderzoek van 4 jaar door ILVO, PCG, Inagro en PSKW weet men meer over de identificatie, de monitoring en de levenscyclus en kan het beestje duurzaam worden aangepakt. Preiafval composteren is één optie.

De larven van de preimineervlieg of Phytomyza gymnostoma veroorzaken vraatgangen in prei die de groente onverkoopbaar maken. Voornamelijk in het Antwerpse en het oostelijke deel van Oost-Vlaanderen teistert de vlieg prei, maar de schade breidt ook uit naar West-Vlaanderen. Omdat er geen adequate beheersingsstrategie voorhanden was, gingen ILVO, PCG, Inagro en PSKW aan de slag met een studie naar de identificatie, levenscyclus en natuurlijke vijanden van de vlieg. Ze ontwikkelden een monitoringsstrategie en evalueerden verschillende teelt-technische beheersmaatregelen. Enkele opvallende...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Groenten

Biocontroleorganismen kennen trage opmars

Groenten Biologische controleorganismen, zoals biopesticiden en natuurlijke vijanden, kunnen de leemte van weggevallen chemische fytoproducten invullen. De erkenningsprocedures vertragen echter de introductie van biopesticiden, waarvan de efficiëntie nog omhoog moet. Natuurlijke vijanden zijn volop beschikbaar en vaak ook heel succesvol, maar niet altijd. Er zijn dus nog veel hindernissen.
Meer artikelen bekijken