Voedselverlies in Vlaanderen geschat op 907.000 ton
De voedselverliezen in de hele productieketen en bij de consument worden in Vlaanderen geschat op 907.000 ton. Dat blijkt uit gegevens van het Departement Omgeving van de Vlaams overheid, die zich samen met een aantal sectororganisaties heeft geëngageerd om het voedselverlies tegen 2020 met 15 procent te doen afnemen.

De Vlaamse regering keurde deze maand het voortgangsrapport 2016 van het Ketenplatform Voedselverlies goed. Daarin zijn onder meer de landbouwsector (Boerenbond), de voedingsindustrie (Fevia), de distributiesector (Comeos), de cateringsector (UBC) en de horeca (Horeca Vlaanderen) vertegenwoordigd. Het platform engageerde zich in 2014 om het voedselverlies tussen 2015 en 2020 met 15 procent te doen zakken.
Uit het eerste monitoringsrapport met de nulmeting bleek al dat de voedselreststroom - al het voedsel dat niet door mensen wordt geconsumeerd - zowat 3.485.000 ton bedraagt. Drie vierde daarvan zijn onvermijdbare, niet-eetbare nevenstromen (zoals beenderen van dieren). Een kwart daarvan, of ongeveer 907.000 ton, betreft echt voedselverlies.
Het nieuwe voortgangsrapport biedt een overzicht van de acties die de leden van het Ketenplatform al concreet hebben ondernomen om de voedselverliezen te verminderen. Zo engageerden 37 ziekenhuizen zich eind vorig jaar om voedselverliezen te beperken, werd de Schenkingsbeurs - een platform waarop bedrijven en supermarkten onverkochte voedingswaren kunnen doneren aan sociale organisaties - opgericht en werd de website koelkastinorde.be in het leven geroepen, die mensen tips geeft om voeding slimmer te bewaren.
Voor concrete cijfers over de winst die al is gemaakt, is het nog twee jaar wachten. Pas dan wordt de eerste tussentijdse meting uitgevoerd.