De totale steun voor de projecten bedraagt 4.165.500 euro. De projectoproep innovatiesteun stimuleert land- en tuinbouwers om innovatieve en vernieuwende ideeën toe te passen op hun bedrijf. Technieken die succesvol zijn, kunnen nadien doorstromen naar de lijst met reguliere VLIF-investeringssteun. 52 landbouwers en 3 groepen van landbouwers dienden een innovatief project in. 40 van de 55 ingediende projecten werden geselecteerd op basis van hun totaalscore op vlak van innovatie, duurzaamheid, haalbaarheid en samenwerking. Voor het thema circulaire economie, waarvoor dit jaar meer aandacht was, zijn 10 projecten geselecteerd.
De geselecteerde projecten omvatten zeer diverse thema’s en zijn gericht op thema’s als circulariteit, afvalvermindering, dierenwelzijn, vermindering emissies, robotisering, duurzaam waterbeheer en alternatieve waterbronnen, digitalisering en samenwerking. Zo is er een project waar landbouwers samen inzetten op een digitaal reservatie-, registratie en facturatiesysteem voor het gebruik van landbouwmachines. Er is een rooimachine voor kleine zaailingen van bosplantsoen geselecteerd evenals innovatieve verpakkingssystemen.
Er zijn projecten waarmee ingezet wordt op hergebruik van water en projecten waar het automatiseren en optimaliseren van kleine lokale teelten (microgroententeelt – lokale peulgewassen) in het kader van diversificatie en reconversie.
Hilde Crevits, Vlaams minister van Landbouw: “Het is van groot belang dat de land- en tuinbouwers gestimuleerd worden om nieuwe innovatieve concepten toe te passen op hun bedrijf. Via innovatiesteun worden pionierbedrijven ondersteund om in te zetten op verdere verduurzaming van hun bedrijf en om andere bedrijven te inspireren. Het gaat om zeer uiteenlopende projecten die allemaal hetzelfde doel hebben: innovatie tot op het landbouwbedrijf brengen. Deze keer met een extra focus op de circulaire economie.”