In de periode dat De Speiboerderij omschakelde naar biologische productie bestond nog geen aparte ophaling van biomelk. “We zaten toen nog in de pioniersfase van de bioproductie, met vooral biologisch tuinders”, herinnert Wim De Middeleer zich. “Biomelkveehouders verwerkten meestal hun melk op het eigen bedrijf. Dat deden wij dus van bij aanvang gedeeltelijk ook, het overige deel ging naar de reguliere markt, zonder meerprijs.” Vanaf 2000 werd biomelk wel even apart opgehaald door een Waals bedrijf omdat er meer en meer melkveehouders omgeschakeld waren naar biologische productie. Door de grote spreiding van de producenten bleek dit echter een eindig verhaal.
Daarom namen Wim en 24 collega-biomelkveehouders, verspreid over heel Vlaanderen, in 2001 het heft in eigen handen. Het was de start van de coöperatie Biomelk Vlaanderen. In 2006 sloot een groep Waalse melkveehouders zich bij de coöperatie aan. Sinds 2017 draagt de coöperatie de naam Biomilk.be. Vandaag telt de coöperatie 20 Vlaamse en 22 Waalse boeren. Negen boeren vormen het bestuur. Wim nam sinds de oprichting de verkoop van de biomelk op zich. “We zorgen voor de ophaling van de melk en we vermarkten deze op de meest rendabele manier.”
Biomilk.be beschikt jaarlijks over een volume van meer dan 15 miljoen l biomelk. De gemiddelde afnameprijs voor biomelk lag de voorbije maanden ruim 14 euro boven de prijs van gangbare melk. In juli 2018 realiseerde de coöperatie een exclusieve samenwerking met Delhaize. “Deze belangrijke distributieketen sloot met ons een contract voor de afname van meer dan de helft van het volume en dit aan een mooie kostendekkende prijs”, zegt Wim trots. “Enkel de bioproducten van Delhaize mogen ons logo dragen. Dat is intussen al een mooi gamma: volle en halfvolle UHT-melk, magere en volle yoghurt en room (via verwerker Inex), volle en halfvolle versmelk (via de Hollebeekhoeve), ijs (via Crème de la Crème), briekaas uit Herve en abdijkaas uit Rochefort. Het is een mooi engagement dat een privaat label zich exclusief linkt aan een producent.”
De geitenmelk wordt opgehaald door de Nederlandse coöperatie Organic Goat Coöperation (OGC).