Franse suikerraffinaderij zorgt voor vissterfte in de Schelde

Perspulp belandde in Frankrijk in de Schelde en veroorzaakte massale vissterfte. Beluchters pompen nu opnieuw zuurstof in het water. De hoop is op die manier de sterfte te beperken.
Perspulp belandde in Frankrijk in de Schelde en veroorzaakte massale vissterfte. Beluchters pompen nu opnieuw zuurstof in het water. De hoop is op die manier de sterfte te beperken. - Foto: VRT

Het incident dateert van de nacht van 9 op 10 april en deed zich voor bij suikerraffinaderij Tereos. In de ongeveer 100.000 kubieke meter bezinksel zitten bacteriën die zich tegoed doen aan de voedselrijke restfractie en daardoor wordt massaal zuurstof onttrokken aan het Scheldewater.

De restfractie heeft via Wallonië intussen Vlaanderen bereikt. Volgens medewerkers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) bleek gisteren in Frankrijk al 50 km en in Wallonië 37 km van de Schelde ‘morsdood’ voor alle vissen. De gemeenten Bléharies (Brunehaut) en Antoing merkten maandag vissterfte op, woensdag bereikte de vervuiling ook de stad Oudenaarde en de gemeente Kerkhove. De Vlaamse Waterweg probeert, in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos (ANB) en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), de impact van de vervuiling op het watersysteem zoveel mogelijk te beperken.

Om te bepalen waar de vervuiling zich bevindt en hoe snel ze zich verplaatst, zijn op verschillende plaatsen zuurstofmeters in het Scheldewater geplaatst. Die meten continu het zuurstofgehalte in het water. Daarnaast zijn op een aantal strategische plaatsen beluchters in het water geplaatst. Als het zuurstofgehalte in het water daalt, pompen die beluchters opnieuw zuurstof in het water. De hoop is op die manier de vissterfte te beperken.

Het oppompen van Scheldewater naar het kanaal Bossuit-Kortrijk is stopgezet en het water in de binnenstad van Gent zal afgesloten worden voor het vervuilde water. Bedoeling is om de vervuiling af te leiden via het kanaal Gent-Terneuzen naar de Westerschelde, aldus de Vlaamse Waterweg. De restfractie zal uiteindelijk door de verplaatsing verdund worden, in dergelijke mate dat ze geen risico meer vormt voor het zuurstofgehalte in het water.

Belga/AV

Meest recent

Meest recent