Nieuwe federatie van zaadbedrijven opgericht

<a href=mailto:Seed@Bel>Seed@Bel</a> vertegenwoordigt vrijwel de gehele Belgische zaaizaadsector.
Seed@Bel vertegenwoordigt vrijwel de gehele Belgische zaaizaadsector. - Foto: LBL

Door met meer partijen samen te werken kan de zaaizaadbranche het steeds grotere aantal dossiers binnen de sector beter opvolgen, terwijl ze tegelijk een sterkere positie krijgt in de lobby gericht op politiek en beleid. Het is geen sinecure, want in wet- en regelgeving speelt veel, legt vers verkozen voorzitter Marc Ballekens uit, terwijl in de sector steeds minder bedrijven actief zijn. Duidelijk is dat de federatie niet spreekt over prijzen of de markt, wat ook juridisch niet is toegestaan.

Seed@Bel wil ook een platform zijn dat ervaringen met Vlaams beleid naar beleidsmakers in Wallonië kan brengen en andersom. “Terwijl ons soort bedrijven landelijk werkt en zelfs steeds meer mondiaal”, aldus Ballekens, “zien we binnen België het tegenovergestelde gebeurt... dat landbouwbeleid is geregionaliseerd en de gewesten qua beleid steeds verder uit elkaar groeien. Ze weten ook steeds minder van elkaar, en daar kunnen we een verbindende factor zijn. Ter illustratie: vroeger kon ik de gevolgen van het GLB heel goed van Vlaanderen projecteren op Wallonië, nu is dat absoluut niet meer het geval.”

Bestuur

Marc Ballekens, in het dagelijks leven directeur strategie en marketing van Limagrain, was hiervoor reeds 12 jaar voorzitter van Semzabel. Naast Ballekens is een ondervoorzitter aangeduid voor Vlaanderen (Esther Monard, AVEVE-zaden) en Wallonië (Jean-Paul Jorion, Jorion Philip Seeds). Kristiaan Van Laecke van het ILVO is secretaris-generaal. De mandaten gelden voor een periode van twee jaar. Op termijn wil de organisatie personeel aanwerven om verder te kunnen professionaliseren, terwijl over enkele weken de nieuwe website www.seedabel.be online gaat.

Onder de leden zijn zowel Belgische bedrijven zoals Jorion-Philip Seeds, AVEVE-zaden en SESVanderhave als sterk in België gewortelde buitenlandse firma’s, zoals het Duitse KWS, Franse Limagrain en Nederlandse Barenbrug. Samen zijn ze goed voor meer dan 90% van de omzet binnen de zaaizaadsector in België. Het precieze percentage is onduidelijk, maar het zijn vooral wat buitenlandse groenteveredelaars die geen lid zijn.

Leden

Binnen de vereniging zijn alle typen zaaizaad – van gras tot granen en van groenten tot bieten vertegenwoordigd. Het zijn veelal oude bekenden, maar toch niet allemaal. Nieuwe leden zijn BASF en Inari. BASF was in de landbouw voorheen alleen in gewasbescherming en – zijdelings – kunstmest actief, maar heeft een deel van de graanveredeling en groentenveredeling (Nunhems) overgenomen van Bayer. Bayer moest deze activiteiten afstoten om van mededingingsautoriteiten toestemming te krijgen voor de overname van Monsanto – dat door deze transactie juist uit de ledenlijst is verdwenen.

Inari is een Amerikaanse start-up die sinds dit jaar ook in Gent actief is. Het bedrijf wil met nieuwe landbouwgewassen voorbereiden op de klimaatverandering, onder meer door de verhoging van de efficiëntie van water- en stikstofverbruik. Inari is nu nog klein maar wil de komende jaren 40 mensen aanwerven in Gent.

Werking

Seed@Bel kent een decentrale werking, met 6 op gewassen gebaseerde secties. De secties zijn: suikerbieten, maïs, granen, groenvoeders, tuinbouw en intellectueel eigendom. Het laatste is in feite de inbreng van Assinsel. Deelnemende bedrijven betalen een algemeen lidmaatschap dat ze toegang verleent tot één sectie. Wie aan meerdere secties wil deelnemen, betaalt een supplement. Zo betalen bedrijven naar draagkracht.

Wat de algemene werking aan gaat wordt gesproken over sectie overschrijdende thema’s, zoals zaaizaadbehandelingen – waarmee men overleg pleegt met FOD volksgezondheid - en de regelgeving met betrekking tot productie en certificering. Daarnaast wordt België vanuit de algemene werking deelgenomen aan de Europese beroepsvereniging ESA, dat binnenkort Euroseeds zal heten, en het mondiale ISF.

De secties spreken over de gewasspecifieke thema’s. De sectie suikerbieten is bijvoorbeeld bezig met de derogatie voor het gebruik van neonicotinoïden. In de sectie maïs is dan weer de exit van zaaizaadbehandelingen Merusol en Thirame een belangrijk onderwerp, etc. Het nieuwe luik Intellectueel Eigendom verdedigt in algemene zin de belangen van de kweker en houdt dus naleving van het kwekersrecht in het oog.

Daarnaast verdiept deze sectie zich bijvoorbeeld ook in regels voor het gebruik van nieuwe kruisingstechnieken als Crispr-cas.

Jan Cees Bron

Meest recent

Meest recent