Animal Rights verkreeg in kader van de wet Openbaarheid van bestuur de inspectiegegevens met betrekking tot vleeskuikens die vanuit Nederland naar Belgische slachthuizen werden vervoerd. De dierenrechtenorganisatie geeft in zijn persbericht een zestal voorbeelden.
“Op 22 juni 2016, bij temperaturen boven de 30 graden komen 554 slachtkippen van de 17.920 in Grashoek (Nederlands Limburg) gelaadde dieren dood aan bij pluimveeslachthuis Schildermans in Bree. Dat is een sterftepercentage van meer dan 3 %, driemaal de Belgische interventiewaarde en zesmaal de Nederlandse”, zo klinkt het. “Ook bij lage temperaturen overleven veel vleeskuikens de reis niet. Op 14 maart 2015 werden 8.112 kippen uit Deurne (Noord-Brabant) aangevoerd bij slachthuis Belki in Aalst bij temperaturen van 1 tot 6 graden. 367 van hen, ofwel 4,52 %, kwam dood aan en nog eens 1,08 % werd afgekeurd, waarvan 0,48 % wegens ziekte, voornamelijk afwijking aan de luchtwegen.” Animal Rights roept iedereen op over te stappen op een plantaardig dieet. “Wanneer realiseren we ons dat het houden en vervoeren van vleeskuikens onmogelijk is zonder leed en dus moet stoppen?”, zo luidt de vraag.
Waar de interventiewaarde van de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit voor dode dieren op 0,5 % ligt, stellen de inspecteurs van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in België pas een Informatieformulier met betrekking tot inbreuken (het Vlaamse equivalent van het Nederlandse Rapport van bevindingen) op bij 1 % sterfte tijdens vervoer en/of in de stal. Animal Rights kon de hand leggen op 15 rapporten uit 2016 en 9 uit 2017.