Grote nederlaag CD&V benadrukt kloof tussen landbouw en burgermaatschappij
De verkiezingen leveren voor de landbouw een gemengd beeld op. Enerzijds bleef een ‘groene golf’ op Vlaams niveau uit, maar anderzijds stortte de plattelandspartij bij uitstek, CD&V, in. Aan liberale kant zal met de West-Vlaamse Francesco Vanderjeugd één van de bekendste politici in landbouwkringen wegvallen.


D
Groen wint, anders dan haar Waalse evenknie, in Vlaanderen ondanks alle aandacht voor het klimaat in de media nauwelijks terrein. De partij zette onder meer in op kleinschalige landbouw, verkleining van de veestapel en verminderde vleesconsumptie. De Partij voor de Dieren in Nederland mag dan wel 5 zetels in het parlement optekenen, voor het Belgische DierAnimal blijft de teller bij de eerste verkiezingsdeelname staan op 1 zetel in het parlement van het Brussels Hoofdstedelijk gewest.
Verschil stad en platteland
Het CD&V bleek eerder in een opiniepeiling die is uitgevoerd in opdracht van Landbouwleven onder landbouwers zeer populair. Hoewel het aantal zwevende kiezers nog groot was, zou circa 60% op de partij stemmen. Van de totale Vlaamse bevolking stemde amper 15% op de christendemocraten. Het is geen Vlaamse maar feitelijk een internationale trend dat middenpartijen krimpen. Eerst was er de ontzuiling en de afgelopen jaren de polarisatie. Ook de tweede grootste partij onder boeren, Open Vld, scoort over heel Vlaanderen bekeken 13%. Onder landbouwers was de steun voor de liberale partij in de peilingen bijna 20%.
Na interne partijstrubbelingen bij de lijstvorming in West-Vlaanderen heeft Vanderjeugd, die aanvankelijk derde op de Vlaamse lijst stond, zijn plaats afgestaan aan Mercedes Van Volcem.
Vanderjeugd leek goede banden te hebben met die andere Vlaamse landbouworganisatie, het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Voorzitter Hendrik Vandamme van ABS noemt zijn vertrek uit het parlement alvast “een tegenvaller”. “Het maakt ons niet uit van welke partij iemand is, als hij of zij maar een hart voor boeren heeft. Dat gold zeker voor Vanderjeugd.”
CD&V en Boerenbond
Hoewel formele banden niet bestaan, is de link tussen CD&V en Boerenbond nog altijd sterk. Bij de jaarlijkse nazomerontmoeting van Boerenbond in het Vlaams Parlement, zat een groot deel van de partijtop van CD&V keurig vooraan op een rij. Hoewel landbouwminister Joke Schauvliege op moest stappen vanwege uitspraken bij de nieuwjaarsbijeenkomst van ABS, werd bij haar vertrek de band met Boerenbond erbij gesleept. Volgens hoofdredacteur Karel Verhoeven had ze zich als belangenbehartiger van de sector opgesteld, in plaats van het algemeen belang te dienen. Bart Eeckhout van De Morgen noemde Schauvliege ‘een marionet van de Boerenbond.’
Coalitievorming
Op Vlaams niveau blijft een voortzetti
“Welke coalitie ook gevormd wordt”, aldus Vandamme, “ik hoop dat men het belang van de landbouw verstaat en dat men begrijpt dat aan de landbouw verwerking en handel vast hangen, waarmee het economisch belang plotseling veel groter wordt. Ik hoop ook dat men onderschrijft dat de landbouw een grote rol speelt in het openruimtebehoud. En waar men stuurt op duurzaamheid: akkoord, maar dan wel in een tempo dat de sector economisch kan dragen.”