Groen licht voor aantreden nieuwe Europese Commissie
Het Europees Parlement heeft woensdag 27 november in plenaire zitting in Straatsburg met 370 tegen 282 stemmen bij 36 onthoudingen het vertrouwen gegeven aan de nieuwe Europese Commissie van voorzitter Ursula von der Leyen. De Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, treedt aan op 1 december.

Met 14 op 27 leden wordt de nieuwe Commissie gedomineerd door de christendemocratische en conservatieve Europese Volkspartij (EVP). De grootste fractie in het Parlement leverde ook de meeste stemmen voor de nieuwe bestuursploeg. Ook het liberale Renew, het sociaaldemocratische S&D en een deel van de groenen en de conservatieve en nationalistische ECR drukten op het groene knopje.
Weinig steun van Belgen
Toch is het draagvlak voor de nieuwe bestuursploeg in het halfrond flink afgeslankt. Vijf jaar geleden kreeg het eerste team van Von der Leyen nog de steun van 461 parlementsleden. Slechts 7 van de 22 Belgische Europarlementsleden hebben woensdag voor de nieuwe Europese Commissie gestemd.
Dat heeft te maken met het veranderde politieke landschap, waar uiterst rechts aan zetels heeft gewonnen, maar ook met het door links gecontesteerde vicevoorzitterschap voor de Italiaan Raffaele Fitto van Fratelli d'Italia, de radicaal-rechtse partij van de Italiaanse premier Georgia Meloni.
Zo was de aanstelling van Fitto onverteerbaar voor de Waalse leden van de liberale fractie – in tegenstelling tot de cd&v, N-VA en Open-Vld die voor de nieuwe ploeg stemden. “Ons vragen om te stemmen met de ogen dicht is onmogelijk”, zei Sophie Wilmès (MR) de dag voor de stemming nog.
Ook voor Vooruit is en blijft samenwerken met extreemrechts een rode lijn die ze niet overschrijden, waardoor Kathleen Van Brempt en Bruno Tobback zich onthielden van de steming. Hun Europese fractiegenoten van PS, Elio Di Rupo en Estelle Ceulemans, hadden maandag al laten verstaan dat ze tegen de nieuwe Commissie zouden stemmen. Dat gold ook voor de groene parlementsleden Saskia Bricmont en Sara Matthieu. “Het was een moeilijke beslissing, maar de keuze om de neofascistische Fitto als vicevoorzitter te behouden is voor mij een rode lijn. Ik zal nooit een Commissie steunen die uiterst rechts salonfähig maakt in Europa”, legt Matthieu uit. Elk voor hun eigen redenen stemden ook Vlaams Belang en PVDA tegen.
Green Deal
Tegen de achtergrond van de groeiende economische rivaliteit met de Verenigde Staten en China, de spanningen met Rusland en het nakende aantreden van Donald Trump als nieuwe Amerikaanse president wil de Commissie werk maken van de versterking van de concurrentiekracht van de Europese economie en de uitbouw van een Europese defensie-unie, zo verklaarde Von der Leyen voorafgaand aan de stemming.
Ze belooft ook met de Green Deal dezelfde koers te blijven varen. “We moeten en zullen vasthouden aan de doelstellingen ervan”. Een Clean Industrial Deal moet tonen hoe de Europese industrie en bedrijfswereld de doelstellingen, die in het vorige mandaat van Von der Leyen gemaakt werden, kunnen bereiken.
Eurocommissarissen
De nieuwe Eurocommissaris voor Landbouw Christophe Hansen krijgt van Von der Leyen de opdracht ervoor te zorgen dat onze landbouwgemeenschappen kunnen floreren. “Boeren geven ons het beste voedsel ter wereld. Zij dragen meer dan wie ook de gevolgen van de klimaatverandering. En ze verdienen een gelijk speelveld en een beloning voor hun harde werk. We moeten ervoor zorgen dat onze boeren en vissers een eerlijk en voldoende inkomen hebben. Dat ze de juiste stimulansen krijgen om onze natuur te helpen beschermen.” Hansens taak volgt hiermee de conclusies van de Strategische Dialoog.
Zelf belooft Hansen op sociale mediawebsite X komend mandaat hard werken om het concurrentievermogen en de duurzaamheid van de Europese voedsel- en landbouwsector te waarborgen.
Andere commissarissen die boeren best in het oog houden zijn Jessika Roswall, bevoegd voor milieu en waterbestendigheid, en de Nederlander Wopke Hoekstra. Met het klimaatportfolio moet hij Europese (landbouw)bedrijven leiden naar net-zero en een duurzame groei.
Tot slot is er nog Oliver Varhelyi, die een moeizaam parcours aflegde tijdens de hoorzittingen. Uiteindelijk kreeg de Hongaar de goedkeuring van het Europees Parlement om Eurocommissaris voor Gezondheid en Dierenwelzijn te worden, waardoor hij mee waakt over de Europese reactie op uitbraken van dierenziektes zoals blauwtong.