Startpagina Recht

Bezetting ter bede: uitzonderlijk alternatief voor pacht

Elk jaar bereiken ons meerdere vragen over hoe de toepassing van de pachtwetgeving kan worden vermeden. Regelmatig wordt ook expliciet gevraagd naar de mogelijkheid om een bezetting ter bede op te maken. De bezetting ter bede is echter een riskant alternatief, dat enkel indien het correct wordt gebruikt er werkelijk voor zorgt dat er geen pachtovereenkomst tot stand komt. Wij leggen onze lezers uit waarom.

In de Belgische wetgeving is er geen definitie terug te vinden van een bezetting ter bede. Het is immers een contract sui generis of een onbenoemd contract dat gegroeid is uit de rechtspraktijk. Diverse uitspraken van rechtbanken en commentaren van rechtsgeleerden hebben er voor gezorgd dat de bezetting ter bede momenteel een gekend begrip is.

Prof. Dirk Meulemans definieert de bezetting ter bede als volgt: “Bij de bezetting ter bede wordt door de eigenaar aan een bepaald persoon bij wijze van gunst...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Recht

De maximale rentabiliteitsoppervlakten: Grenzen aan pachtopzeg voor eigen gebruik

Recht De opzeg voor eigen exploitatie of de exploitatie door een van de wettelijk voorziene familieleden is een van de meest gebruikte opzegmotieven uit de pachtwetgeving. Naast de vormvoorwaarden van de opzeg en de voorwaarden omtrent de aanstaande exploitant, kan ook de omvang van het bedrijf van de aanstaande exploitant voor wie de opzeg werd gegeven, roet in het eten gooien.
Meer artikelen bekijken