D e zaai van vroege wortelen en het planten van aardappelen onder afdekking op lichte grond zijn traditioneel eerst. Maar ook de uitzaai van bieten, spinazie, erwt en vlas is reeds lichtjes gestart.
In grasland en granen is bemesten veelal de eerste bewerking. Wettelijk mag kunstmest op alle begroeide percelen vanaf 15 februari. Ook toedienen van drijfmest mag op alle begroeide percelen vanaf 15 februari. Op niet begroeide grond hangt de startdatum af van het al dan niet ‘focus’ zijn. Focusbedrijven mogen slechts vanaf 1 maart starten, niet-focusbedrijven al vanaf 15 februari. Ook in winterspinazie en prei is een vroege bemesting nuttig.
Granen
De mooie weersomstandigheden van de laatste week zorgen ervoor dat er in granen de eerste behandelingen konden gebeuren in goede omstandigheden.
De eerste bemestingsfractie is nu zeker op zijn plaats. Stikstofmeststof al dan niet aangevuld met zwavel zowel vloeibaar als in korrelvorm kunnen. Maar ook drijfmest kan waar de toestand het toelaat. De granen staan er fris groen en veelal gezond bij, zodat vloeibare of korrelvormen even werkzaam zullen blijken. Al kan er door het grote temperatuursverschil aan de grond, die we meerdere dagen kenden, wel een terugval in kleur verwacht worden.
Het voordeel van een vloeibare vorm is dat er geen korrel eerst moet oplossen door vocht, en de werking op de planten direct kan aanvangen. Het nadeel is dat wegens het niet kunnen onderwerken er een fractie vervluchtigd. Bij vloeibare stikstof is dit veel minder dan bijvoorbeeld bij vloeibare ureum (46% N), die om deze reden dan ook niet aangeraden wordt.
Veel van deze opname hangt af van de toestand van het blad. Dus dit is in late zaai of bij versleten planten na de winter niet de beste stikstofbron. Voor de eerste fractie kunnen alle types doppen gebruikt worden. Verbranding treedt niet zo snel op. Regendoppen verdienen de voorkeur, maar gewone spleetdoppen met lage drukken (1.5 - 2 kg/cm²) kunnen. Deze laatste verdienen de voorkeur indien er de combinatie met onkruidmiddel gebeurt.
Indien we dan ook nog eens koude en of extreem natte omstandigheden krijgen, zal graan zonder bemesting honger krijgen. Wat hongerig is, wordt makkelijker vatbaar voor ziekten. Dat is dus iets wat beter vermeden wordt.
Indien er een onkruidbestrijding voor de winter gebeurde, werkten deze behandelingen zeer goed. Algemeen staan deze velden dan ook proper. Enkel lichte correctie met bijvoorbeeld Primus kan nuttig zijn. Dit kan nu of eventueel nog uitgesteld tot de volgende behandeling.
De velden in streken met resistente grassen (duist of windhalm) of deze die nog geen behandeling kregen, verdienen een controle en behandeling. Hier neemt men best de sterkste grassenmiddelen. Het Sigma-gamma van Bayer vervangt het gekende Atlantis gamma. Naast dit gamma is ook het Capri gamma van DOW bruikbaar. En in de moeilijkste velden is zelfs een combinatie aan te raden. Ook het Axial gamma kan.
Indien er geen behandeling voor de winter gebeurde, staan sommige percelen er zeer vuil bij. Vooral vogelmuur kan in sommige gevallen echt overwoekeren zodat tijdig ingrijpen nodig is. In deze gevallen is een aanvulling met een sterk dicotyl middel nodig. Voor het best passend schema raadpleeg je best je fytohandelaar.
Indien er eerst bemest wordt, is het best een tussentijd van 3 à 4 dagen te hanteren voor een onkruidbehandeling om de goede contact werking te verkrijgen.
Aardappelen
De contract opmaak loopt hier naar zijn einde. Vooral de beschikbaarheid van voldoende pootgoed is een moeilijkheid. De prijzen zijn hoog. De gewenste maat en kwaliteit krijgen, zijn bij bepaalde rassen lastig. Zeker bij het populaire ras Fontane. Zowel de maat 25/28 als de zeer grove sorteringen 55+ worden aangeboden om aan de vraag te voldoen. Ook de lagere pootgoed klassen B en zelfs C worden aangeboden. Belangrijk hier is te weten wat de oorzaak is van deze lagere klasseringen.
Het gevolg van deze hoge prijzen en problemen met beschikbaarheid van pootgoed is dat steeds meer telers starten met de teelt van ‘hoevepootgoed’. Ze opteren er dus voor om hun eigen behoefte aan pootgoed zelf te telen.
2019 wordt het laatste jaar dat we diquat (Reglone, Quad Glob, ….) mogen gebruiken als loofdodingsmiddel. Dit zal vanaf 2020 een aanpassing vragen en ook kostprijs verhogend zijn. Ook over de granulaat toepassing van Mocap wordt er in 2019 nog een beslissing genomen voor verder gebruik.
Het lot van de kiemremmer chloorprofam (CIPC) werd ook bezegeld. 16 van de 28 Europese landen stemden voor het verbod. Maar doordat hiermee niet de drempel van 65 % van de Europese inwoners gehaald werd, blijft chloorprofam als kiemremmer.
Er komen nieuwe coformuleringen en of pack verpakkingen van fungiciden van bestaande moleculen, maar geen nieuwe actieve stoffen.
Maïs
In mais zijn geen grote veranderingen. Enkel voor Dual Gold/Lecar geldt vanaf 2019 een vrijwillige beperking op zandgronden en waterwingebieden. Dit ter bescherming van grondwater.
Groenten
De contractopmaak is gestart. Het erwtenareaal geraakt moeilijk ingevuld. Dit komt vooral omdat deze teelt in de weegschaal ligt met granen en zich meer en meer naar Frankrijk en Wallonië verschuift. Ook vlas, dat momenteel zeer goede verkoopprijzen kent, duwt wat op deze teelt.
In de andere teelten zien we weinig verschuiving in de totale hoeveelheid. Wel is er wat beweging tussen sommige diepvriesbedrijven. Sommige krimpen of stoppen zelfs met bepaalde teelten terwijl andere er dan weer licht in uitbreiden.
Op gewasbeschermingsgebied is er veel beweging, en meestal niet in de positieve zin. Met het verlies van middelen komen we op een punt waar we de ontstane gaten in de spuitschema’s niet meer kunnen dichten. Er komen steeds meer problemen om voldoende mogelijkheden te vinden om alle belagers de baas te kunnen. Of alle onkruiddruk.
De kostprijzen en risico’s stijgen duidelijk. Er zijn steeds grotere risico’s op vooral kwaliteitsgebreken en dus waardevermindering of misoogsten.
Op vlak van herbiciden komt er niets nieuws, maar valt er wel wat weg. Vooral het verdwijnen van linuron liet zich reeds zien (en voelen) in schermbloemigen. In wortel, selder, en krui den is dit niet volledig vervangbaar door andere mogelijkheden naar contactwerking.
Zeker met de huidige insecticiden krijgen we de problemen niet allemaal onder controle zoals het hoort. De bestrijding van trips in prei, ui, witte kool en zelfs spruiten is onvoldoende te noemen. Ook koolvlieg en witte vlieg in kolen is een toenemend risico.
LVC