Wervel en Boerenforum laten boeren aan het woord

CSA-bedrijven zijn vaak klein maar door de directe verkoop zeer betrokken bij hun consument.
CSA-bedrijven zijn vaak klein maar door de directe verkoop zeer betrokken bij hun consument. - JCB

Wervel ging samen met Boerenforum in gesprek met verschillende boeren. De gesprekken zijn in de brochure opgetekend. De boeren die aan het woord komen, biologisch en gangbaar, akkerbouwers en rundveehouders, hebben geen eenduidige visie voor een ander landbouwbeleid. Wel vinden ze allemaal dat het echt anders moet. In2020 wordt het Europese Gemeenschappelijk landbouwbeleid vernieuwd. Een belangerijke verandering is dat de lidstaten van de EU meer de vrijheid en de verantwoordelijkheid krijgen om eigen accenten te leggen. De Europese Commissie wil dat meer vanuit doelen wordt gewerkt en landen zelf - binnen kaders - de route hiernaartoe kunnen bepalen.

Kritiek op Boerenbond

Daarom wil Wervel dat de toekomstige Vlaamse regering luistert naar de stem van de landbouwers. “Ze moet niet enkel luisteren naar de Boerenbond, want ondanks dat ze enorm veel politieke macht heeft via CD&V, waardoor ze over een aantal zaken voorkennis heeft, gebruikt de Boerenbond die vooral in functie van haar eigen belangen en te weinig ter verdediging van de producenten" stelt varkenskweker Luc Van Dommelen in de brochure. “Eigenlijk is er nood aan een grote systeemverandering, namelijk enkel produceren voor de lokale, Belgische markt”, stelt hij. “We moeten de helft – het kan ook 40 procent zijn of 60% – minder varkens produceren.”

Daardoor komt er volgens hem meer plaats voor de varkens in hun hokken, zal er minder stress onder de dieren zijn en ook een betere diergezondheid. Het antibioticaverbruik kan omlaag. Een lagere productie brengt tevens minder soja-import mee. De import van Braziliaanse soja gaat volgens critici ten koste van het regenwoud. Maar in ruil is er volgens hem uiteraard wel een eerlijke prijs nodig. Op de binnenlandse markt zou dat in zijn visie kunnen.

Wervel en Boerenforum stelle vast dat pioniers in de landbouwsector al bezig zijn met de overgang naar een meer gëintegreerd voedselsysteem. CSA, community supported agriculture, is in België in opmars. Via CSA-boerderijen worden consumenten en boeren volgens de initiatiefnemers dichter bij elkaar gebracht. Mensen nemen een abonnement en krijgen in ruil verse producten en zicht op de productie. Het is een model dat volgens Wervel en Boerenforum de toekomst heeft. “Je geeft de professionele landbouwer bestaanszekerheid en zorgt mee voor het voortbestaan van duurzame landbouw”, heet het.

De CSA-boer(in) betrekt volgens hen zijn gemeenschap bij alle aspecten van het landbouwgebeuren (zaaien-oogsten-feesten) en brengt zo iedereen terug dichter bij de natuur. Het beleid moet wat hen betreft zowel deze voortrekkers ondersteunen, als de conventionele boeren aanmoedigen in de verandering naar een duurzaam en veerkrachtige landbouw. Maar bovenal moet in hun visie gestreden worden tegen de oneerlijke handelspraktijken en voor het bewerkstelligen van een faire prijs en een goed inkomen voor boeren en boerinnen.

De brochure kan via Wervel worden besteld. Een voorbeeldinterview is alvast te raadplegen via deze link.

Meest recent

Meest recent