De avonturen van een boerenmeid: inspanningen voor het klimaat
Al enkele weken roepen klimaatbetogende tieners op om te stoppen met vlees eten. Journalisten zeggen dat de landbouw serieuze inspanningen zal moeten leveren voor het klimaat. Weten betogers en journalisten wel écht hoeveel de invloed van de Vlaamse landbouw op het klimaat bedraagt? Weten ze hoeveel én welke inspanningen de landbouw in Vlaanderen al heeft geleverd voor het klimaat?

Bovendien heeft de Vlaamse land-bouw zijn uitstoot van broeikasgassen tussen 1990 en 2016 met 20% verminderd.
Broeikasgassen
Niet energetische emissies
Ik deel ze op in de maatregelen tegen de niet energetische emissies, dus van methaan en lachgas, de maatregelen tegen de energetische emissies van koolstofdioxide én nog andere maatregelen voor het klimaat. Eerst de inspanningen tegen niet energetische emissies:
– Sinds 2003 wordt alle drijfmest van onze boerderij uitgevoerd met een mest injector.
– Er zijn mogelijkheden om de emissies met moderne stalsystemen te verminderen met 20 tot 45%. Wij bouwden in 2013 een nieuwe melkveestal waarbij de koeien op roosters lopen (met mestkelder onder) en in ligboxen slapen. Deze roostervloeren zorgen voor minder emissies in vergelijking met volle vloeren met strooisel.
– Elke dag zorgen we voor een zo optimaal mogelijk rantsoen voor onze koeien. Hoe beter en efficiënter voeder ze krijgen, hoe lager de emissies zijn.
– Elke dag trachten we het management op ons melkveebedrijf te optimaliseren. Op deze manier zorgen we voor een hogere productiviteit van ons melkvee, wat op zijn beurt zorgt voor een lagere emissie.
Energetische emissies:
– De melk van onze koeien wordt opgeslagen in een melkkoeltank, maar voor de melk hierin terecht komt, passeert ze sinds 2014 door een melkvoorkoeler of platenkoeler. De melk wordt hierdoor al gekoeld van lichaamstemperatuur tot ongeveer 20 °C. De melkvoorkoeler bespaart zo 50 tot 60% energie.
– De koelgroep van de melktank zorgt ervoor dat de melk vervolgens verder wordt afgekoeld. Via een warmtewisselaar gaat de warmte die uit de melk onttrokken wordt echter niet verloren maar wordt er water met opgewarmd en opgeslagen in een warmterecuperatievat. Hierdoor krijgen we water al verwarmd tot zo’n 50 °C.
– Een frequentieregelaar op de vacuümpomp regelt het toerental van de vacuümpomp naargelang het vacuüm dat nodig is om te melken. Op deze manier wordt tot 80% energie bespaard.
– We proberen voor het voederrantsoen van onze koeien zo veel mogelijk uit eigen kuilvoer te halen, waardoor de aankoop van krachtvoer beperkt wordt. Wij telen een groot aandeel gras en daarnaast maïs, voederbieten en ook enkele hectaren vlinderbloemigen.
De landbouw
is voor het klimaatZoveel inspanningen en nog steeds de wil om mee te werken, ik hoop dan ook dat ik nergens nog lees of hoor dat de landbouw tegen het klimaat is. Het is ook gewoon al fout om dat te zeggen want de landbouw is net een sector die enorm afhankelijk is van het klimaat: hittegolven of extreme regenval zorgen ervoor dat gewassen verloren gaan.
Waarom de veestapel gewoon niet afbouwen, wordt wel eens gezegd… Wel, dat is geen realistische oplossing. Melkveestallen zijn gebouwd om optimaal benut te worden, om ze op die manier te kunnen afbetalen. Hoe gaat iedereen dan bovendien aan voldoende, veilig en gezond voedsel raken? Verdere efficiëntie, moderne technologie en innovatie zijn de oplossing.
De landbouw is dus voor het klimaat, meer nog, de landbouw is eigenlijk een deel van de oplossing. Grassen en andere gewassen nemen namelijk CO2 op in dezelfde mate als bomen. Grassen kunnen bovendien opgegeten worden door koeien en met deze voeding kunnen zij voor ons waardevolle voeding voorzien. Het is door die lekkere melk en dat heerlijke vlees dat ik dit artikel met gezond boerenverstand heb geschreven.