Startpagina Akkerbouw

MAP6: strenger, maar met inspraak van de boer

Voor wie de laatste maanden in een bubbel heeft geleefd: ons Vlaams water voldoet nog lang niet aan de normen. Na een jarenlange daling daalt het nitraatresidu in het oppervlaktewater niet meer en stagneert de waterkwaliteit. Het nieuwe mestactieplan, MAP6, moet een pak strenger zijn dan MAP5. Maar wat houdt ‘strenger’ nu net in? Vooral een gebiedsgerichte aanpak, zo blijkt, uit het ontwerp.

MAP6 zit nog in de fase van het openbaar onderzoek, er is nog geen decreet. Wel zeker is dat dit mestactieplan van toepassing zal zijn van 2019 tot 2022. De krijtlijnen zijn nog voor Nieuwjaar voorgelegd aan Europa, en zijn goedgekeurd. Nu moet het omgezet worden naar Vlaamse regelgeving. Na het openbaar onderzoek - na 21 februari - kan men hiermee, en met de uitvoering ervan aan de slag. Wat men nu voor ogen heeft in MAP6, kan men terugvinden op de site van de Vlaamse Landmaatschappij (www.vlm.be)....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Verminder je ammoniakemissies bij bemesting

Akkerbouw Vandaag de dag wil je alle stikstof die je toedient ook graag benutten. Uit kunstmest met ammonium of ureum en uit dierlijke mest kan stikstof verloren gaan via ammoniakvervluchtiging. Deze ammoniakemissie uit de meststof betekent een verlies, aangezien de teelt de vervluchtigde stikstof niet meer kan benutten.
Meer artikelen bekijken