Startpagina Tuin

Mulchen: bodembedekking houdt de grond gezond

We hebben het graag netjes in de tuin en het voorjaar is het moment om ook hier grote schoonmaak te houden. Borders worden geharkt en gewied en alles wat nog rest van afgevallen bladeren en takjes wordt netjes opgeruimd. Het oogt zo mooi maar een onbedekte bodem is een ideale groeiplaats voor onkruidzaden en is onderhevig aan erosie, afspoeling en uitdroging, kortom een blote bodem is een dode bodem.

Onbedekte gronden zijn tegennatuurlijk en treffen we in de natuur nauwelijks of niet aan. Daar wordt elk stukje grond algauw bedekt met eenjarige en doorlevende planten (in de tuin noemen we ze onkruiden) die jaarlijks afsterven en zo de grond gaan verrijken en verbeteren waardoor die geschikt wordt voor grotere struiken en bomen. Ook de bodem van een bos wordt ieder jaar in de herfst bedekt met grote hoeveelheden afgevallen bladeren die de bodem beschermen en een voedingsbron zijn voor het rijke ondergrondse leven. Het resultaat is een...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Tuin

Stinzenplanten brengen de lente in tuinen en op terrassen

Tuin Stinzenplanten: de kans is groot dat je er nog nooit van gehoord hebt. Het is dan ook een oer-Hollands woord voor een groep van planten – vaak voorjaarsbloeiers met opvallende gekleurde bloemen – waarvoor we in Vlaanderen geen echte naam hebben. We kennen ze echter wel: sneeuwklokje, krokus, kievitsbloem, daslook, wilde narcis…
Meer artikelen bekijken