BioForum en Boerenbond positief over biogrond Colruyt

Bioplanet supermarkt

Bioforum juicht het initiatief op zich toe, en wacht nu af welke overeenkomst Colruyt zal sluiten met de boer. Ook bij Boerenbond schatten ze de stap van Colruyt eerder positief in. "Het is goed dat er gezocht wordt naar samenwerking, maar dit is niet hét model van de toekomst", aldus woordvoerder Stijn De Roo.

Colruyt wil met de aankoop van de gronden en de boerderij "de Belgische, lokale productie van biogroenten - alsook haar eigen bevoorrading - helpen verzekeren". De kruidenier verwijst daarvoor naar de stijgende vraag van de consumenten. Zowel volgens Bioforum als Boerenbond is het in België de eerste keer dat een retailer zelf grond koopt om in de bevoorrading te voorzien.

Bioforum beaamt de stijgende vraag, maar wijst erop dat starters vaak niet veel kapitaal hebben, en het dus moeilijk hebben de noodzakelijke gronden aan te kopen. "Het is daarom een goede zaak dat een speler met kapitaal deze aankoop doet, en er zo voor zorgt dat bio ook bio blijft", zegt Bioforum-directeur Lieve Vercauteren. "Elke boer heeft natuurlijk nood aan grond, en die is zeer duur. En hier gaat het om 25 hectare aanpalende stukken grond - het is zeer belangrijk dat dat bio blijft."

De Roo wijst erop dat het ook in Colruyts eigen belang was om deze biogrond niet te laten verloren gaan. "Een deel van de consumenten vraagt nu eenmaal naar meer duurzaamheid." Bij Boerenbond stellen ze zich wel vragen over samenwerkingsmodellen waarbij distributie en boer sterk gekoppeld worden. "Dit zal niet het leidende model worden", meent De Roo. "Grond is inderdaad een schaars goed, maar zou het niet beter een co-investering zijn? Wat met de vrijheid van de boer in zo'n model?"

Hoe de overeenkomst tussen Colruyt en de boer er zal uitzien is nog afwachten. "Het zal een win-winsamenwerking moeten zijn", meent Vercauteren. Colruyt plant dat de nieuwe boer exclusief voor hen levert, maar ook dat zal nog besproken moet worden. "Als dat het geval zal zijn, is dat mogelijk een probleem, maar niet noodzakelijk. Alles zal afhangen van de marge die de boer heeft om te onderhandelen. Het spreekt voor zich dat de boer er ook aan zal moeten kunnen verdienen, wat ook in het belang is van Colruyt."

De aankoop past voor Colruyt "in de ambitie van Colruyt Group om nieuwe duurzame samenwerkingsmodellen en partnerschappen in de landbouw en agrovoedingssector op te zetten". "Zeker in Vlaanderen neemt Colruyt al het meeste engagement om de sector te steunen en ontwikkelen", zegt Vercauteren. "Andere ketens zijn in Wallonië ook actief. Het gaat om een groeiende markt, het spreekt voor zich dat iedereen hiermee bezig is."

Belga

Colruyt zoekt bioboer

Colruyt zoekt bioboer om huidige eigenaars van Het Zilverleen, Marleen Masson en Jean-Pierre Mouton, te vervangen.
Colruyt zoekt bioboer om huidige eigenaars van Het Zilverleen, Marleen Masson en Jean-Pierre Mouton, te vervangen. - Colruyt

Met de aankoop van de gronden wil Colruyt "de Belgische, lokale productie van biogroenten - alsook haar eigen bevoorrading - helpen verzekeren". Er is, nog volgens de distributeur, een stijgende vraag van de klant naar biogroenten. Colruyt kocht weliswaar de gronden van de huidige eigenaars van "Het Zilverleen", maar zoekt nu een "gepassioneerde bioboer met ervaring op een (bio)landbouwbedrijf".

De huidige eigenaars van bioboerderij Het Zilverleen, Marleen Masson en Jean-Pierre Mouton, waren op zoek naar een overnemer, en verkochten de gronden aan Colruyt, maar de supermarktketen wil dat de bioboer de activiteiten op zelfstandige basis, "met transparante samenwerkingsafspraken", verderzet. Colruyts voorkeur "gaat naar een ervaren koppel en/of vakman/-vrouw".

Ongeveer 70  % van de teelt van Het Zilverleen wordt vandaag al verkocht bij Colruyt en Bio-Planet. "Het is de bedoeling dat de nieuwe boer exclusief voor Colruyt zal leveren, maar dat zal natuurlijk ook afhangen van de overeenkomst die we met de boer sluiten", zegt Colruyt-woordvoerster Hanne Poppe. Behalve de gronden werd ook de bijhorende hoeve verkocht, waarin de boer zal kunnen wonen - de huidige eigenaars verhuizen. "Het idee is dat de nieuwe boer grond en huis huurt van ons, maar dat zal allemaal in de overeenkomst bekeken moeten worden", zegt Poppe.

Colruyt heeft zichzelf geen deadline gesteld voor wanneer de nieuwe boer moet opstarten. "Hoe sneller, hoe beter, maar dit is voor ons ook een eerste keer: we zullen onder meer de respons moeten afwachten", aldus de Colruyt-woordvoerster. "Marleen en Jean-Pierre zullen komend seizoen alleszins niet meer opstarten, maar het is mogelijk dat zij begeleiding in een of andere vorm zullen voorzien.

In het persbericht looft eigenaar Mouton de "duurzame visie op landbouw van Colruyt Group". Voor de keten was Het Zilverleen "een unieke opportuniteit: 25 hectare aanpalende biolandbouwgronden. Dat is een ideale uitvalsbasis voor een rijke teelt aan biogroenten." De aankoop van de gronden past voor de keten "ook in de ambitie van Colruyt Group om nieuwe duurzame samenwerkingsmodellen en partnerschappen in de landbouw en agrovoedingssector op te zetten".

Er lopen al een aantal projecten, en Stefan Goethaert, verantwoordelijke voor de landbouwstrategie bij de groep, zegt open te staan voor nieuwe samenwerkingsvormen. Geïnteresseerden kunnen mailen naar info.zilverleen@colruytgroup.com.

Belga

Meest recent

Meest recent