Tractor Mother Regulation maakt tractoren veiliger
Sinds 1 januari van dit jaar gelden bijkomende eisen voor het op de markt brengen van nieuwe tractoren. Deze aangescherpte regelgeving maakt deel uit van de EU-verordening 167/2013 of de Tractor Mother Regulation.
Dankzij de nieuwe wet zijn de nieuwe tractoren veiliger geworden voor de gebruiker en zijn omgeving. - TDWil de chauffaur de aftakas in werking stellen zonder dat hij op de stoel zit, dan moet hij dit bevestigen via een drukknop. - TDDe cabinetrap moet nu een handgreep bieden, ook aan de onderzijde. - TDNaast de klassieke hydraulische ventielen bevindt zich het dubbele hydraulische remsysteem (rechts). - TDZijn de rempedalen niet gekoppeld, dan mag de tractor maximaal 40 km/u rijden. - TDDe bediening van de werklichten moet op een andere schakelaar zitten dan deze van de dim- en grootlichten. - TDSmeernippels moeten vanaf nu afgeschermd worden. - TDDe spiegels moeten de bestuurder een groter gezichtsveld geven en dode hoeken vermijden. - TDVanaf heden plakken er veel meer stickers met talrijke indicaties in en rondom de tractor als veiligheidsverhogend aspect. - TDDankzij de nieuwe wetgeving kan de bestuurder nu de remmen van de aanhangwagen controleren op hun functioneren alvorens te vertrekken. - TDWelke info het typeplaatje van de trekhaak moet geven, is zelfs omschreven in de EU 167/2013-richtlijnen.
De wetgeving is op zich niet nieuw en dateert al uit 2013. Maar naar gelang de voorbije jaarovergang naderde, werd het onderwerp veelvuldiger besproken, en wordt ietwat gezeurd over de nadelen en het slecht op de hoogte zijn van de sector.
De aankomende strengere wetgeving zorgde ervoor dat er een lichte verkooppiek was op de tractormarkt vorig jaar. Sommige tractoren moesten ook simpelweg ingeschreven worden voor Nieuwjaar, want na 1 januari 2018 voldeden ze niet meer aan de wet....
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
MechanisatieEen nauwkeurige afstelling van de kunstmeststrooier is niet alleen cruciaal voor een efficiënte bemesting, maar wordt in MAP 7 ook erkend als een ‘goede praktijk’. Een specifiek aandachtspunt hierbij is het kantstrooien, dat vanaf 2025 een verplichte maatregel wordt.