Peter De Graaf heeft een geschiedenis als varkensboer in Nieuwkerken-Waas achter zich. Door problemen met de vergunning voor de varkenshouderij besliste hij om andere bedrijvigheid in de landbouwsector op te zoeken. Hij vond dit in de verhuur van landbouwmachines. Enkele jaren geleden was een bedrijfsverplaatsing aan de orde. Nu is het loonbedrijf enkele kilometers over de grens in het Nederlandse Nieuw-Namen gevestigd.
De verhuur van machines ging goed, maar de klanten vroegen niet enkel om een machine te huren. Ze wilden er ook een chauffeur bij. Hieruit is het loonwerk geboren. Zo’n 15 à 20 jaar geleden ben ik hiermee gestart. Dat was tevens de periode dat de mestinjecteur opkwam.
Mijn eerste ton had een inhoud van acht kuub en er stonden te veel knopjes op voor de klanten die deze machine wilden huren. “Kom jij er maar mee rijden”, zeiden ze. Zo is het loonwerk gestart, waarbij drijfmest de hoofdzaak vormt. Hiernaast doen we nog wat grondwerk, zaaien we maïs en zaaien we grasland door. Verder verhuren we onszelf als machinist.
Heel simpel: als antwoord op vraag van klanten. Zij spoorden mij aan om dit te doen. Ze zeiden: “hier zit werk in”. Deze vraag kwam vooral uit Nederland, mede omdat het een mooie akkerbouwstreek is met grotere percelen. Dit aspect zorgt ervoor dat sleepslangbemesten rendabeler ingezet kan worden. Je hebt minimaal percelen van 3 à 4 ha nodig om er financieel aan uit te kunnen. Onder deze oppervlakte wordt de rekening te duur voor de boer.
Ik ben met sleepslangen begonnen door tweedehandsmateriaal te kopen. Dit was een klassiek systeem bestaande uit een tractor met injecteur te velde én een pompinstallatie aan de rand van het veld. Dit gaf mij een mooie ervaring met het systeem waarbij ook enkele nadelen werden ondervonden. Het voornaamste pijnpunt dat ervaren werd, is de tijd die het neemt om het bemestingsprincipe op te starten: het veld inlezen in de gps-terminal, berekenen hoeveel meter slang nodig is, nadenken waar je de slang gaat leggen, vervolgens de slangen uitrollen en als het veld bemest is, dit weer opruimen. Telkens vraagt dit toch een 20 à 30 minuten per keer.
Getrokken mesthaspel
Uw getrokken mesthaspel maakt dat je nu sneller kan werken?
Klopt, in 2012 ben ik overgeschakeld naar dit systeem, dat voor mij als loonwerker toch enkele voordelen heeft én die ook de boer ten goede komen. Allereerst ben ik iets sneller aan het werk. Toegegeven, eens ter plaatse moet je sowieso uw materiaal opstellen en de slangen aankoppelen. Maar ik moet minder rekenen en nadenken. Ook het veld volledig inlezen vooraf is niet meer nodig. Met de mesthaspel kan ik van aan één zijde van het veld beginnen werken en aansluitende werkgangen rijden. De toevoerslang die de mest aanvoert, ligt ook niet in de weg. Bij de start zit ze opgerold op de haspel. Hoe verder je rijdt, des te meer je ze afrolt. Heb je gedraaid op de kopakker, dan rol je ze terug op.
De mesthaspel is een heel andere manier van denken. Eigenlijk hoef je zoveel niet meer na te denken. Op de tijd dat iemand met een klassiek systeem zijn slangen heeft uitgerold, heb ik al een vrachtwagen geïnjecteerd.
Ja, het belangrijkste voordeel voor de boer is misschien wel het feit dat we met de getrokken haspel geen wielslip veroorzaken op het veld. Ik wil ander systemen niet gaan afbreken, maar een klassieke tractor-injecteurcombinatie kan last hebben van wielslip, omdat hij soms stevig moet trekken aan de toevoerslang.
De haspel rolt de toevoerslang steeds op en af, waardoor minimaal aan de slang getrokken moet worden. Dit is een sterk argument in natte omstandigheden én bij de bemesting van graanvelden in het voorjaar. Hoe verder we met de haspel rijden, hoe meer darm er afgerold wordt en hoe lichter de combinatie wordt in het veld, dus makkelijker te trekken.
Bandenkeuze
Ik ben het met u eens, maar uw combinatie is toch iets zwaarder dan de klassieke tractor met gedragen injecteur?
Ja, maar overschat dit niet! Ik speel hier ook op in door de gemaakte bandenkeuze én het luchtdrukwisselsysteem. In het veld wordt de bandenspanning van de haspel en tractor zo ver mogelijk omlaag gebracht. Om de bandendruk tijdens het wegtransport te verhogen zit er een luchtcompressor op de haspel.
Dit jaar heb ik ook geïnvesteerd in nieuwe banden voor de mesthaspel. Helemaal niet omdat de vorige versleten waren, maar ik ben naar een nieuwe maat gegaan. Mitas heeft een setje geleverd in de maat 1250/50R32 die op een halve bar kunnen rijden. Vroeger zat ik op 1 à 0,8 bar te rijden met een set banden van de maat 800/70R38. In de breedte gezien berijden de banden een oppervlak dat theoretisch 90 cm meer is. Eigenlijk heb ik met mijn twee nieuwe banden, qua voetafdruk drie banden van de vorige maat gemonteerd (lacht).
Over de bodemdruk van de mest-haspel, maak ik mij echt geen zorgen. Er zit veel in de bandenspanning waarmee je kan rijden.
Mooi machinepark
We wensen jullie alvast een mooie toekomst toe.