Startpagina Paarden

Je paard verdient kwalitatief drinkwater

Paarden houden betekent onder andere zorgen voor eten en drinken. De inhoud van de voederbak en de waterkuip zijn dan ook aan elkaar gewaagd. Veel aan huis gehouden hobbypaarden beschikken immers niet over een automatische drinkbak met zicht op betrouwbaar leidingwater.

Leestijd : 2 min

Er bestaan geen wettelijke normen rond de kwaliteit van drinkwater voor paarden. Toch loont het de moeite om hier even bij stil te staan. Paarden drinken makkelijk 40 tot 60 l water per dag, wat niet niks is. We blijven nog even bij het cijfer 60, gezien 60% van het lichaamsgewicht van een volwassen paard bestaat uit water. Een paard kan een paar weken overleven zonder voedsel, maar slechts enkele dagen zonder water.

Drinkwater analyseren

Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) publiceerde een tabel met de waarden waaraan drinkwater voor paarden zou moeten voldoen. Je kan die normen hier opzoeken. Op de website van DGZ kan je ook een algemeen informatieve tekst lezen over drinkwaterkwaliteit. De kleine paardenhouder doet in de meeste gevallen een beroep op 2 ‘bronnen’: de kraan of de hemel, al is grondwater – indien beschikbaar en zuiver – ook dikwijls de dorstlesser.

Grondwater rechtstreeks uit de put

Op veel oudere boerderijtjes is een in de volksmond genoemde ‘steenput’ aanwezig. Indien je grondwater wint, heb je meestal een milieuvergunning nodig. Toch glippen kleine paardenhouders hier tussen de mazen van het net, als je voldoet aan een van de volgende voorwaarden:

• Je pompt het water op met een handpomp.

• Je verbruikt minder dan 500 m3 per jaar voor huishoudelijk gebruik.

Grondwater wordt eveneens maar al te vaak gebruikt om paarden te wassen of om zanduitlopen te sproeien in de zomer.

Via de website https://www.paarden.vlaanderen/ kan je trouwens alle regelgeving van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij inzake grondwaterwinning terugvinden.

Water rechtstreeks uit de hemel

Paarden mogen in principe ook regenwater drinken. Dikwijls wordt regenwater dan opgevangen in grote plastic vaten. Om als drinkwater te fungeren, is het wel belangrijk dat het om vers en proper water gaat. Het hemelwater, opgevangen na wekenlange droogte zoals dit jaar in maart en begin april, neemt op zijn reis naar beneden veel vuil en stof mee van de daken en de goten (zie foto). Dit schotel je dus niet voor aan je paard. De manier waarop hemelwater opgevangen en bewaard wordt, is dus van primordiaal belang. Hemelwater dat dagenlang suddert in een plastic vat in volle zon is snel ondrinkbaar. Het opvang- en bewaarsysteem heeft dus zeer regelmatig een schoonmaakbeurt nodig. Kleur en geur bepalen de kwaliteit van het water. Als je het water zelf niet zou drinken, schotel het dan niet voor aan je paard. Fris leidingwater, rechtstreeks van de kraan blijft het beste alternatief in geval van twijfel.

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken