Duurzame precisiewijnbouw in België bevorderen
De Belgische wijnsector beleeft een opmerkelijke heropleving, gedreven door klimatologisch aanpassingsvermogen, landbouwdiversificatie en de toenemende professionalisering van wijngaarden. Het afgelopen decennium is het aantal wijngaarden gestaag gegroeid, wat zowel resulteert in een wijnproductie van hoge kwaliteit als in nieuwe mogelijkheden voor duurzame landbouwinnovatie. Tegen deze achtergrond komt het VTskills project, in België beheerd door de Precision Soil and Crop Engineering (Precision Scoring) groep aan de Universiteit van Gent, naar voren als een transformatief initiatief voor de toekomst van de wijnbouw.

Precisiescore en duurzame innovatie
De Precision Scoring-groep van de Universiteit Gent, die optreedt als partner in VTskills, zou wel eens een cruciale rol kunnen spelen in de integratie van geavanceerde technologieën in de Belgische wijnbouw. Door gebruik te maken van geavanceerde sensoren, geostatistische modellering en systeembesturingstechnologieën wil de groep de inputs op de boerderij optimaliseren voor een duurzame opbrengstverhoging. Hun multidisciplinaire expertise omvat biotechniek, bodemkunde, economie, milieutechniek en mechatronica, waardoor ze uitdagingen in landbouwtechniek en precisielandbouw kunnen aanpakken.
Belangrijke onderzoeksgebieden die relevant zijn voor de wijnbouw zijn onder andere:
-
Technologieën met variabele dosering voor precisietoepassing van middelen.
-
Spectroscopische methoden (bijv. nabij en midden-infrarood) voor het analyseren van de gezondheid van bodem en gewas.
-
Numerieke modellering om interacties tussen bodem en apparatuur te begrijpen voor optimale machinewerking.
-
Het in kaart brengen van verontreinigingen en het monitoren van milieueffecten via proximale bodemdetectie.
Deze innovaties sluiten nauw aan bij de missie van VTskills om duurzame praktijken te combineren met geavanceerde technologieën.
Het VTskills-project: Een visie voor de Europese wijnsector
Het VTskills project is een samenwerkingsverband van partners uit vijf Europese landen om duurzame precisiewijnbouwpraktijken te implementeren. Met een focus op onderwijs en kennisoverdracht rust VTskills wijnboeren uit met de tools en technieken die nodig zijn om zich aan te passen aan klimaatverandering, te voldoen aan de eisen van Europees beleid zoals de Green Deal, en economische levensvatbaarheid te garanderen. De overgang van traditionele precisielandbouw naar SPV belichaamt een holistische aanpak, waarbij de principes van de circulaire economie worden geïntegreerd en de veerkracht van kleine en middelgrote wijngaarden wordt gestimuleerd.
In België bevindt VTskills zich in een unieke positie om de uitdagingen van de sector aan te pakken door gebruik te maken van lokale expertise van Precision Scoring en onderwijsprogramma’s om studenten en een nieuwe generatie wijnbouwers op te leiden. Naast het creëren van opleidingsmateriaal voor instellingen voor hoger onderwijs (HEI’s) en aanbieders van beroepsonderwijs en -opleiding (VET), zal VTskills ook praktische componenten ontwikkelen, zoals het creëren van regionale ecosystemen bestaande uit innovatieve e-demo-boerderijen, digitale platforms die belanghebbenden van de wijnbouwsector met elkaar verbinden, zodat ze met elkaar in contact kunnen komen en waardevolle evenementen in hun referentiegebied kunnen ontdekken door ze in kaart te brengen. Een dergelijke aanpak bevordert samenwerking en kennisoverdracht tussen verschillende actoren, wat kan leiden tot de verspreiding van ideeën voor duurzamere en efficiëntere praktijken.
Een duurzame toekomst voor de wijnbouw in België en daarbuiten
VTskills vertegenwoordigt een paradigmaverschuiving in de Europese wijnindustrie en combineert opleiding, innovatie en duurzaamheid om de sector voor te bereiden op de uitdagingen van morgen. Door gebruik te maken van geavanceerde precisielandbouwtechnologieën kan de Belgische wijnbouw de efficiëntie, veerkracht en harmonie met het milieu verbeteren en tegelijkertijd bijdragen aan een bredere Europese inspanning om duurzame landbouwpraktijken te herdefiniëren.
Door initiatieven zoals VTskills herovert de Belgische wijnsector niet alleen zijn plaats in de competitieve wijnwereld, maar zet het ook een benchmark voor duurzame landbouwtransformatie.
Bron : vtskills.eu